SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mitlerini çürüten "Kırım’ın Gerçek Tarihi" belgeselinin galası yapıldı

Rusya'nın yüzyıllardır Kırım hakkında yaydığı yalanlarla dolu mitleri çürütmek için hazırlanan “Kırım’ın Gerçek Tarihi” adlı belgeselin ön gösterimi Kıyiv’de yapıldı. Belgesel 3 Haziran 2024 tarihinde YouTube üzerinden yayımlanacak.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2024 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2024 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mitlerini çürüten "Kırım’ın Gerçek Tarihi" belgeselinin galası yapıldı

Ukrayna’da tarihi gerçeklere dair Rus propagandasının yüzyıllar boyunca yürüttüğü yalanlara karşı koymak için birçok proje hayata geçiriliyor. Bu çalışmalar çerçevesinde hazırlanan “Kırım’ın Gerçek Tarihi” adlı belgesel filminin ön gösterimi dün başkent Kıyiv’de gerçekleştirildi.

Kırım Tatar gazeteci Alim Galimov tarafından hazırlanan “Gerçek Tarih” belgesel serisi; “Kırım’ın Gerçek Tarihi”, “Donbas’ın Gerçek Tarihi” ve “Odesa’nın Gerçek Tarihi” isimli üç belgeselden oluşuyor ve Rusya’nın tarihi çarpıtarak, tahrif etme uygulamalarını ele alıyor.

BELGESEL UKRAYNA'NIN GERÇEK TARİHİNİ ORTAYA KOYUYOR

“Gerçek Tarih” belgesel serisinde dünya çapındaki arşivlerde bulunan özgün eserlerin, fotoğrafların, belgelerin ve eski haritaların orijinalleri gösteriliyor. Bu materyaller Rusya'nın hak iddia ederek işgal ettiği ve işgal etmeyi planladığı Ukrayna bölgelerinin gerçek tarihini ortaya koyarak işgalci ülkenin tarihi entrikalarını açığa çıkarıyor. Belgesel ayrıca, Rusların yüzyıllardır tarihi sahtekârlıklar yaptığını, 2014’te Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş için bir bilgi köprüsü hazırladığını kanıtlıyor.

“Kırım’ın Gerçek Tarihi” adlı belgeselin galasına, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva başta olmak üzere çok sayıda yetkili, gazeteciler ve misafirler katıldı.

"KIRIM, 1944'TE BÜTÜN BİR HALKIN SÜRGÜN EDİLDİĞİ BÖLGEDİR"

Gösterim öncesinde konuşan Tamila Taşeva, Rusya’nın mitlerini baltalayan bu filmin seyircilerle buluşmasını uzun zamandır beklediğini belirterek, “Kırım’ın Rusya'nın 'askerî ihtişamının' bölgesi olmadığını, Sevastopol'un Rus denizcilerin şehri olmadığın anlatmamız gerekiyor. Kırım'ın Karaylar, Kırımçaklar ve Kırım Tatarları olmak üzere üç yerli halkın oluştuğu bir bölge olduğunu anlatmalıyız. Kırım, 1944'te bütün bir halkın sürgün edildiği bölgedir. Kırım'ın gerçek tarihinim bu açılardan anlatılması gerekiyor.” diyerek belgeselin Ukrayna dışında da gösterilmesi gerektiğini belirtti.

BELGESELDE GERAY HANEDANI MENSUPLARI DA YER ALIYOR 

Akim Galimov "Gerçek Tarih" serisini oluşturan üç belgeseli hazırlarken ekibiyle birlikte, Türkiye, Birleşik Krallık, İsveç ve Fransa'daki arşivleri ziyaret ederek, özellikle Ukrayna ve Kırım'ın tarihini uzun yıllardır inceleyen ünlü uzmanlarla özel röportajlar kaydetti.

Ayrıca belgeseli hazırlayan ekip, Kırım hanlarının soyundan gelen Geray hanedanı mensuplarının, İstanbul Çatalca'daki Subaşı ve Tekirdağ'ın Saray kasabalarındaki kabirlerini ziyaret ederek çekimler yaptı. Ukrayna ekibine, III. Selim Geray Han’ın soyundan gelen Levent Giray ve Geray sülalesinden diğer isimler eşlik ederek aile hakkında bilgiler verdi.

"Dezenformasyona Karşı Kapsamlı Bilgilendirme ve Eğitim Kampanyası" çerçevesinde Avrupa Birliği'nin desteğiyle hazırlanan “Kırım’ın Gerçek Tarihi” adlı belgesel Akim Galimov’un  “Realna İstoriya” YouTube kanalında 3 Haziran 2024 tarihinde yayımlanacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.