SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Kırım rüzgârı esecek!

Bu yıl, 21-23 Haziran 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan 20. Hayaller Dünyası (Krayina Mriy) Festivali kapsamında Kıyiv'de Kırım Tatar kültür ve gelenekleri kapsamlı bir şekilde tanıtılacak.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2024 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2024 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Kırım rüzgârı esecek!

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de geleneksel olarak düzenlenen Hayaller Dünyası (Krayina Mriy) Festivali'nin yirmincisi, bu yıl 21-23 Haziran 2024 tarihlerinde tertip edilecek. Ukrayna Bilimler Akademisine bağlı Grışko (Hryshko) Milli Botanik Bahçesi'nde düzenlencek olan festivalin Bahçesaray bölümünde Kırım Sahnesi de yer alacak.

"KIRIM TATARLARI KİEVLİLERİN KALBİNİ YENİDEN FETHEDECEK"

Kırım Tatar kültür ve geleneklerinin kapsamlı bir şekilde tanıtılacağı festival çerçevesinde, çeşitli müzik türlerinde Kırımlı sanatçı ve grupların performansları yer alacak. İlk defa 2004 yılında gerçekleştirilen Hayaller Dünyası uluslararası etnik müzik festivali kapsamında, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Onurlu Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu Sanatçısı, Kırım Tatarı İsmail Kurt-Umer, Kırım Tatar şarkıcı Aliye Hacabadinova (Hajabadinova), Kırım Tatar besteci ve müzisyen Usein Bekirov (Usain Bekirov Quintet), Tanya Şa (Sha), "Shopping Hour" müzik grubu, Çayir (Chayir) ve Ruslan Bolatov sahne alacak.

Festival kapsamında, Kırım Tatar kültür ve geleneklerini merak edenler için Kırım Tatar dansları ve kuşak güreşi dersleri verilecek. Organizasyonda geleneksel ve el sanatları fuarı, Kırım İnciri yazarlarının şiir ve nesir okumaları, Kırım Tatar yemekleri ve çok daha fazlası yer alacak. Yine, Kırım Sahnesi'nin bir parçası olarak, festivalin minik konukları için çocuk oyun alanı oluşturulacak.

Toplamda 3 gün sürecek olan etkinlikte ayrıca çeşitli tematik paneller, Ukrayna ordusundaki Kırım Tatar askerlerin anılarının yer aldığı bir sergi ile "İşgal Altındaki Kırım'dan Hikayeler" sergisi de yer alacak. Bununla birlikte, konuklar Kırım'dan gelen askerler için toplanan bağışlara katılabilecek ve geliri Ukrayna Savunma Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına bağışlanacak olan müzayedede yer alabilecek.

"SEMBOLİK BİR ANLAM TAŞIYOR"

Festival organizastörleri, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Kırım Sahnesi, Kırım'ın işgalinden çok önce geleneksel Krayina Mriy Festivali'nin bir parçası olmuştur. Bu nedenle, festivalinin 20. yılında konuklarının bir kez daha Kırım Yarımadası'nın renkli kültürel atmosferine girme fırsatı bulacak olması sembolik bir anlam taşıyor." 

Kırım Sahnesi programı, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği, Kırım Platformu Ofisi, ZMINA İnsan Hakları Merkezi, "KrımSOS" sivil toplum kuruluşu, Ukrayna-Kırım Tatar edebiyat projesi olan Kırım İnciri, Kırım Evi, TRO Medya, "Kitap Qalesi" sivil toplum kuruluşu ve Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsünün desteğiyle gerçekleştirilecek. Kırım Haber Ajansı (QHA), festivalin medya ortakları arasında yer alacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.