SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı siyasi tutsak Rus cezaevinde hayatını kaybetti

Rus işgali altındaki Kırım’da düzmece suçlamalarla alıkonulan Ukraynalı siyasi tutsak Konstantin Şıring Rus cezaevinde hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2023 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2023 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı siyasi tutsak Rus cezaevinde hayatını kaybetti

Rus işgali altındaki Kırım’da, Nisan 2020’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan ve daha sonra 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı siyasi tutsak Konstantin Şıring cezaevinde yaşamını yitirdi.

“UKRAYNALI SİYASİ TUTSAĞIN ÖLÜMÜNDEN RUS CEZAEVİNİN İDARESİ SORUMLU”

Kırım İnsan Hakları Grubu Başkanı Olga Skripnik, “Kalp hastası olan Konstantin tedaviye ihtiyaç duyuyordu. Ancak tedavi edilmedi. Rus cezaevlerinde Ukrayna vatandaşlarına tıbbi yardımın sağlanamaması nadir görülen bir durum değil, sistemik bir uygulamadır. Cezaevi idaresi bu ölümden sorumlu. Bu nedenle Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması için farklı yolların aranması ve tüm mekanizmaların kullanılması gerekmektedir.” açıklamasında bulundu.

Rusya tarafından alıkonulan birçok Kırım Tatar siyasi tutsak da tutukevi ve cezaevi idarelerin hastalara uygun sağlık bakımı sağlamadığını bildirmişti.

UKRAYNALI SİYASİ TUTSAK KONSTANTİN ŞIRİNG

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) 15 Nisan 2020’de Kırım’da “Ukraynalı sabotaj grubunun” gözaltına alındığını iddia etmişti. Alıkonulanlardan biri Ukrayna vatandaşı Konstantin Şıring oldu. Daha sonra işgalciler, Şıring’i “casuslukla” suçlamıştı. Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 14 Ekim 2021’de kalp hastası olan Şıring’i 12 yıl hapis cezasına mahkum etmişti. Konstantin Şıring'in 1 Haziran 2022'de Rusya'nın Orenburg bölgesindeki bir cezaevine sevk edildiği öğrenilmişti. Ukraynalı siyasi tutsak yazdığı mektuplarda cezaevindeki zor şartlar nedeniyle sağlık durumunun kötüleştiğini, cezaevi idaresi elinde olan tüm ilaçlara el koyduğunu ve uygun tedavinin sağlanmadığını bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.