SON DAKİKA
Hava Durumu

"İlk Azerbaycan Romanları" monografisi yeniden yayımlandı

"İlk Azerbaycan Romanları" monografisi, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Nizami Gencevi Edebiyat Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salide Şerifova tarafından yeniden yayımlandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2023 22:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"İlk Azerbaycan Romanları" monografisi yeniden yayımlandı

İlk baskısı, 1988 yılında Kiril alfabesiyle yapılan "İlk Azerbaycan Romanları" monografisi, Prof. Dr. Salide Şerifova tarafından yeniden gözden geçirilip düzeltmeler eklenerek tekrar yayımlandı.

ÇALIŞMA AZERBAYCAN ROMANLARININ İLK ÖRNEKLERİNİ İNCELİYOR

Monografi, ilk Azerbaycan romanlarının ortaya çıkışını, geleneksel düzyazı türlerindeki ilk roman örneklerini ve yeni türdeki ilk Azerbaycan romanlarını inceleyen sistematik bir bilimsel çalışması niteliğiyle öne çıkıyor. Monografide ayrıca Azerbaycan romanlarının oluşum ve gelişim tarihi ile kendine özgü millî özellikleri yer almakta.

Prof. Dr. Salide Şerifova, çalışmasında Azerbaycan romanının kaynakları, ilk roman örnekleri, yeni türdeki ilk Azerbaycan romanlarını bilimsel metotlarla inceleyerek okuyucularına sundu. Eser, ilk Azerbaycan romanlarının konusu, kompozisyonu, imajı, karakteri, türü, dili, üslubu gibi konuları içeriyor.

Çalışma, Farsça olarak kaleme alınan "Ahmed'in Kitabı" ve "İbrahimbey'in Seyahatnamesi" eserlerini de incelenmesi itibariyle Kuzey ve Güney Azerbaycan edebiyatının bir bütünlük içerinde değerlendirilmesine de olanak sağlıyor. Kitapta incelenen roman örneklerinin başlıca yazarları ise Azerbaycan edebiyatının önde gelen isimlerinden oluşuyor:

"Mirze Feteli Ahundzade, Mirze Abdürrahim Talıbov, Hacı Zeynalabdin Marağayi, Neriman Nerimanov, Yusif Vezir Çemenzemenli, Abdulla Şaik, Memmed Seid Ordubadi, Sultan Mecid Ganizade"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.