SON DAKİKA
Hava Durumu

Marmara Üniversitesinden ezgilerle "Kırım ve Tataristan" ekinliği

Marmara Üniversitesi Türkoloji Kulübü tarafından müzik dinletisi ve konferans etkinliği ile İsmail Gaspıralı anısına "Türk Dünyasından Ezgiler: Kırım ve Tataristan" isimli etkinlik düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 19:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Marmara Üniversitesinden ezgilerle "Kırım ve Tataristan" ekinliği

Marmara Üniversitesi Türkoloji Kulübü 6 Mayıs 2024 tarihinde "Türk Dünyasından Ezgiler: Kırım ve Tataristan (İsmail Gaspıralı Anısına)" konulu konferans etkinliği düzenledi. Üniversitenin Göztepe Kampüsü'ndeki Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa yoğun katılım oldu. Programa Emel Kırım Vakfı adına Başkan Yardımcısı Nurten Bay katılım sağlandı. 

ETKİNLİKTE "DÜNYA TARİHİNDE TATARLAR" BAŞLIKLI KONFERANS VERİLDİ

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Harun Duman'ın sunuculuğunda gerçekleşen etkinlik, saat 13.30'da başladı. Programda ilk olarak Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu "Dünya Tarihinde Tatarlar" başlığıyla konferans verdi. Kemaloğlu, Türk dünyasının önde gelen düşünce insanı, Tercüman gazetesinin kurucusu İsmail Bey Gaspıralı, Kırım Tatarları ve Kazan Tatarları hakkında konuştu. 

MÜZİK DİNLETİSİ SEYİRİCLERE UNUTULMAZ ANLAR YAŞATTI

Konferansın ardından Ercan Şefoğlu şefliğinde Grup Marmaralılar soluksuz bir müzik dinletisiyle seyircilere unutulmaz anlar yaşattı. Müzik dinletisinde konuk sanatçı olarak yer alan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zekeriya Başarslan Kırım Tatar türküleriyle müzik dinletisine eşlik etti. Başarslan, "Şompul" isimli Kırım Tatar halk yırının hikayesini anlattıktan sonra yırı seslendirdi. Ayrıca başarslan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı konu edinen "18 Mayıs" isimli halk türküsüyle katılımcıların alkışını topladı. "Kalaylı Kazan" türküsünü de selendiren Başarslan büyük beğeni topladı.

Etkinlikte İsmail Bey Gaspıralı, "Yeşil Ada" şiiri ile Kırım Tatar şiirleri okundu. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duman ise kaleme aldığı "Kırım" şiirini okudu. İsmail Gaspıralı anısına düzenlenen etkinlik, katılımcılara plaket takdim edilmesiyle son buldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.