SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Ailesi çocukları, Mavile Mametova eğitmenliğinde dans dersi alıyor

Ukrayna'da topyekûn olarak Rus saldırılarının başlamasıyla Türkiye'ye gelen Kırım Ailesi, Eskişehir'deki faaliyetlerini sürdürüyor. Kırım Tatar dansçı Mavile Mametova, Kırım Ailesi çocuklarına verdiği dans eğitimi hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) bilgilendirmede bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Ailesi çocukları, Mavile Mametova eğitmenliğinde dans dersi alıyor

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Kırım’ın 2014 yılında Rus işgaline uğraması sonrasında Ukrayna’nın başkenti Kıyiv'de faaliyet gösteren Kırım Ailesi, işgalci Rusya’nın Ukrayna’nın anakarasına yönelik başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişiminin ardından Türkiye’ye geldi. Eğitimlerine Eskişehir’de devam eden Kırım Ailesi çocukları, Kırım Tatar danslarıyla izleyenlerin ilgi odağı haline geldi.

Kırım Haber Ajansı (QHA), vatan Kırım’a özgü geleneksel kıyafetlerle çeşitli etkinliklerde sahne alan Kırım Ailesi çocuklarının dans eğitimlerini yakından inceledi.


MAVİLE MAMETOVA KIRIM AİLESİ ÇOCUKLARINA DANS EĞİTİMİ VERİYOR

Kırım Tatar dansçı Mavile Mametova, Kırım Tatar çocuklara birbirinden renkli dansların eğitimini veriyor. Yaklaşık 6 aydır Kırım Ailesi çocuklarına eğitim veren Mametova’nın 6-18 yaş arası toplamda 19 öğrencisi bulunuyor.

Mametova QHA’ya verdiği demecinde, çocukların iki yaş kategorisine ayrıldığını; küçük gruptan 8, büyük gruptan ise 11 öğrencisinin bulunduğunu kaydetti. Mametova, Kırım Tatar danslarından etkilenen Ukrain bir gencin de Kırım Ailesi’ne katılmak istediğini ifadelerine ekledi.

Kırım Tatar kültürünün öğrenilmesi, yaşatılması ve korunması için geleneksel dansların öğrencilerle birlikte sahneye taşındığını vurgulayan Mametova, amacın hep buna yönelik olduğunu söyledi. Mametova, Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova’ya atıfta bulunarak, “Anife Hanım’ın gayretiyle, çocuklar Kırım Tatar sanatını, kültürünü ve folklorunu unutmasın diye kurulan bir topluluk” dedi.

"BU KADAR ZORLUKLA KARŞILAŞAN ÇOCUKLARIN TEBESSÜMLE ÇIKTIĞI SAHNE PERFORMANSI İLGİ TOPLUYOR"

Sahne sonunda seyirciler tarafından beğenilerin geldiğini belirten Mametova, “Benden önceki eğitimleriyle de sahne konusunda sağlam yetiştirilmiş çocuklar. Bu kadar zorlukla karşılaşan, savaş gören çocuklar sahneye çıkarken tebessüm, umut ve sevgiyle performans sergiliyorlar. Karşılığında da seyirciler ilgi gösteriyor ve alkış tutuyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Kırım Ailesi çocuklarının Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) sahne aldığını anımsatan Mametova, çocukların kongre ve festivallere davet edildiğini ve bunun büyük bir gurur olduğunu dile getirdi.

Daha önce Kırım Ailesi çocuklarına Nadir Mustayev isimli hocanın eğitim verdiğini aktaran Mametova, çocukların yetiştirilmesinde Mustafayev'in büyük bir katkısı olduğunun altını çizdi. Mametova, "Kırım'dan gelen Nadir Mustafayev isimli dans eğitmeni Kırım Ailesi çocuklarına Kaytarma ve Ağır Ava başta olmak üzere pek çok dans dersi vermiş ve bu konuda çocukların temelini başarılı bir şekilde oturtmuş" dedi. Mametova, Mustafayev'in işgal altındaki Kırım'a döndüğünü ve oradaki "Hayal" isimli dans topluluğunda eğitim verdiğini ifadelerine ekledi.

Mametova, Kırım Ailesi eğitmeni olarak Kaytarma, Ağır Ava ve Tım Tım danslarının yanı sıra Yavluq, Horan gibi başka geleneksel performanslara da ağırlık vereceklerini aktardı. Mametova ayrıca çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Türkiye’nin geleneksel halk oyunlarından biri olan Zeybek'e ilgi gösterdiklerini ve çocukların öğrenmek istediğini belirtti.

KIRIM AİLESİ

Kırım 2014 yılında Rusya tarafından işgal edildikten sonra Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'e gelen Kırım Tatarları dilini, edebiyatını ve kültürünü korumak için çeşitli yollar aramaya başladı. Kıyiv'de çocukların yetiştirilmesi amacıyla faaliyet gösteren bir Kırım Ailesi Kültür Merkezi kuruldu. Ancak 22 Şubat 2022'de Vladimir Putin idaresindeki Rusya'nın Ukrayna'nın tamamına karşı başlattığı topyekûn saldırılar sonrasında Kırım Ailesi, Türkiye'nin Eskişehir kentine yerleşti. Şu anda Kırım Tatarca dersler alan öğrenciler aynı zamanda edebiyat, tarih, müzik ve dans dersleri de alıyor. 

Profesyonel anlamda sahne performansı sergileyen Kırım Tatar çocukları 2015 senesinden bu yana Türkiye başta olmak üzere Fransa, Polonya ve Litvanya’daki uluslararası festivallerde Ukrayna’yı temsil etti.

Kırım Tatarcası çocuk kitapları Ukrayna'da dağıtıldı - Son Dakika Haberleri

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.