SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin, Kıyiv’deki “Kırım Kimliği” sergisini QHA’ya anlattı

Kıyiv’de, 19. yüzyılda yaşayan bir Kırım Tatar ailesinin günlük yaşamını yansıtan “Kırım Kimliği” adlı sergi düzenleniyor. Serginin küratörü, Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin, “Kırım Kimliği” sergisini QHA’ya anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2024 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin, Kıyiv’deki “Kırım Kimliği” sergisini QHA’ya anlattı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de “Kırım Kimliği” sergisi açıldı. Sergi kapsamında Kırım Tatar halkına ait geleneksel kıyafetler, takılar ve günlük yaşamda kullanılan eşyalar ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Kıyiv’de bu yıl 7. kez düzenlenen geleneksel Kıyiv Buketi Sahnesi (Bouquet Kyiv Stage) Festivali kapsamında, 18 Ağustos 2024 tarihinde, başkentin sembollerinden biri olan Aziz Sofya Katedrali Milli Parkı'nda “Kırım Kimliği” sergisi açıldı.

Bir grup usta, tarihi kaynaklar, müzelerde saklanan eserler ve Kırım Tatarlarının el sanatlarına ilişkin araştırmalara dayanarak geleneksel ve eşsiz bir Kırım Tatar halk kıyafetleri koleksiyonu oluşturdu. Sergide yer alan giysiler, ayakkabılar, başlıklar ve başörtüleri, Kırım Tatar ailesinin günlük yaşamını ve yaşam tarzını yansıtıyor.

Serginin ayrı bir bölümünde ise 19. yüzyıla ait düğün kıyafetleri tanıtılıyor.

EN BÜYÜK PROJE

Kırım Haber Ajansına (QHA) sergi hakkında bilgi veren “Kırım Kimliği” sergisinin küratörü, Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin, “Bu projeyi Ukrayna Kültür Vakfının desteğiyle 2021 yılında hazırladık. Kırım Tatar kültür mirası üzerine yapılan en büyük projedir. Eserleri, kostümleri, mücevherleri, el sanatları ve ahşap işçiliği örneklerini yeniden hayata kazandırdık. Kırım'da ve Ukrayna anakarasında bulunan zanaatkârlar, sanat tarihçileri ve etnograflar bu projede çalıştı ve tüm bunları hayata geçirmemize yardımcı oldular." ifadelerini kullandı.

SERGİ 300 PARÇADAN OLUŞUYOR 

Serginin yaklaşık 300 eserden oluştuğunu belirten Skibin, bunun kendi türünde en büyük koleksiyon olduğunu kaydetti.

Rüstem Skibin, bir Kırım Tatar ailesinin günlük hayatını yansıtan geleneksel kıyafet, takı ve ev eşyalarından oluşan bu koleksiyonun, Kıyiv’deki Ukrayna Yerel Mimarisi ve Yaşamı Müzesi’nde (Pirogovo Açık Hava Müzesi) inşa edilecek Kırım Tatar Konağı projesi için hazırlandığını aktardı.

Eski örnekleri inceleyen ustalar tarafından hazırlanan kıyafet ve eşyalar hakkında bilgi veren Skibin, “Kıyafetler, 19. yüzyılda yaşayan orta sınıf bir aileye ait. Tüm bunlar günümüze kadar korunan eserlerin incelenmesiyle yapıldı. Örneğin kostümler için özgün kumaş bulmak zor oldu ama biz mümkün olduğunca orijinale benzer kumaş seçmeye çalıştık. Takılar da eski örneklere bakılarak ustalar tarafından orijinaline birebir benzer şekilde hazırlandı.” dedi. Ayrıca sergide aynı döneme ait kilim örnekleri de yer aldı.

Serginin ayrı bir bölümünde ise 19. yüzyıla ait Kırım Tatar geleneksel düğün kıyafetlerine yer verildi. Düğün kıyafetleri koleksiyonu konusunda Skibin, “Düğün kıyafetlerinde geleneklere uygun olarak düğün ritüeliyle ilgili bazı parçalar var. En güzel kıyafetler giyiliyordu ve ek parçalar ekleniyordu. Örneğin, erkek düğün kuşağı. Ukrayna halk kıyafetlerinde de benzer kuşak mevcuttur. Bu, Ukrayna ve Kırım Tatar kültürlerinin birbirleri üzerindeki etkisidir.” şeklinde konuştu.

Kırım Evi Kültür Merkezi ve Kırım Cephesi girişimi desteğiyle organize edilen sergi, 18 Eylül 2024 tarihine kadar açık kalacak.

Rüstem Skibin, şu an Kıyiv’deki Kırım Evi Kültür Merkezi’nde muhafaza edilen koleksiyonun, Ukrayna Yerel Mimarisi ve Yaşamı Müzesi’nde (Pirogovo Açık Hava Müzesi) Kırım Tatar Konağı inşa edildikten sonra burada sergilenmeye başlayacağını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.