SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Çubarov, Yerli Halklar Günü’nde Kırım Tatarlarına böyle seslendi

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Dünya Yerli Halklar Günü ile ilgili verdiği mesajda, Kırım Tatar soydaşlarına seslenerek "İnşallah vatanımızda bir araya geleceğiz. O nedenle insanlarımız kendilerine iyi baksınlar, birbirlerine dikkat etsinler. Ama hepsi de ne yaparsa yapsınlar bütün çalışmalarının sonu Çongar, Bahçesaray, Canköy  Akmescit, Kırım'a çıksın! Allah, Kırım'da kavuşmayı bize nasip etsin." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2023 00:42
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2023 18:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Çubarov, Yerli Halklar Günü’nde Kırım Tatarlarına böyle seslendi

Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatının kararı üzerine ilan edilen 9 Ağustos Uluslararası Dünya Yerli Halklar Günü kaydediliyor. Uluslararası Dünya Yerli Halklar Günü, Birleşmiş Milletler teşkilatının kararı üzerine 1995 yılından itibaren 9 Ağustos’ta kutlanıyor. İlk kez 9 Ağustos 1982 tarihinde Birleşmiş Milletler’in (BM) yerli halklarının haklarını korumaya yönelik komisyonu bir araya gelerek çalışmalarına başladı.

UNESCO verilerine göre bugün dünyanın 790 ülkesinde, 7 binden fazla etnik dilde konuşan ve kültürel geleneklerine bağlı kalan yaklaşık 300 milyon yerli halk temsilcisi ikamet ediyor. Günümüzde anavatanları Kırım Yarımadası'nda Rus işgali altında yaşayan, işgalcilerin sistematik baskı politikalarının hedefi olan Kırım Tatarları da bahsi geçen yerli halklardan birisi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın 2021 yılında imzaladığı “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” isimli yasa ile yerli halk statüsüne kavuşan Kırım Tatarları da bugünü çeşitli etkinlikler ile kutluyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 9 Ağustos Uluslararası Dünya Yerli Halklar Günü kapsamında Kırım Haber Ajansına açıklamalarda bulundu.

REFAT ÇUBAROV, KIRIM TATAR SOYDAŞLARINA BÖYLE SESLENDİ 

KTMM Başkanı Refat Çubarov 9 Ağustos Dünya Yerli Halklar Günü'ne ilişkin verdiği mesajda şu ifadelere dikkat çekti:

"Elbette her millet kendi toprağında barış ve huzur ister ne yazık ki bizim vatanımız, Kırım'ımız Rusya tarafından işgal edilmişti. Bugün Moskova; Büyük Katerina, Stalin, Brejnev dönemlerinin politikasını yeniden Kırım'a getirdi ve Putin halkımızı yok etmeyi amaçlıyor. Şimdi çok sayıda Kırım Tatarı, Ukrayna ordusunda Rus işgalcilere karşı savaşıyor. Elbette, çok eminiz ki Kırım, Rus barbarlardan kurtulacak. Ama önümüze çok büyük zorluklar çıkacağını da biliyoruz.

İnsanlarımız Kırım'daki yoğun baskılar nedeniyle dünyanın çeşitli yerlerine dağıldı. Rusya zorunlu seferberlik başlatarak Kırım'da gençlerimizi kendi saflarında yer almaya zorladı. Bu yüzden  insanlarımız, Rus ordusunda yer almamak için Kırım'ı terk etme mecburiyetinde kaldı.

"KIRIM TATARLARI NE YAPARLARSA YAPSINLAR AMA YOLUN SONU KIRIM’A ÇIKSIN!"

Bütün isteğimiz; Kırım işgalden kurtulduktan sonra anavatanımıza kavuşmak, hep birlikte bir araya gelmek. İşte o sebepten tüm soydaşlarımıza bunu söylemek isterdim:

2014 senesinden bu yana Ukrayna'da da çok büyük gelişmeler oldu ve bu değişimler devam edecek. Ukrayna, savaşa aldırış etmeden evvelden bu yana beklediğimiz kanunları kabul etti.

İnşallah vatanımızda bir araya geleceğiz. O nedenle insanlarımız kendilerine iyi baksınlar, birbirlerine dikkat etsinler. Ama hepsi de ne yaparsa yapsınlar bütün çalışmalarının sonu Çongar, Bahçesaray, Canköy  Akmescit, Kırım'a çıksın! Kırım'da kavuşmayı Allah bize nasip etsin."

UKRAYNA’NIN YERLİ HALKLARI YASASI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 21 Temmuz 2021 tarihinde “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” başlıklı yasayı imzaladı. Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanıyan yasanın hükümlerine göre Ukrayna’nın yerli halkları ve temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve Ukrayna Parlamentosu tarafından tanınan uluslararası anlaşmaları çerçevesinde tanımlanan ayrıca Ukrayna Anayasası ve yasalarıyla öngörülen tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden kolektif ve bireysel olarak tam yararlanma hakkına sahip.
Söz konusu yasa aynı zamanda yerli halklarının enstitüleri gibi kurumların ve yerli halkların dil, din, örf ve adetlerini korumak adına başlatılan projelerin devlet tarafından desteklenmesi ve finanse edilmesini öngörüyor. 

KTMM VE KIRIM TATAR MİLLİ KURULTAYI, HALKIN TEMSİL ORGANI OLARAK TANINACAK

Gerekli yasal düzenlemelerin kabul edilmesinden sonra, Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisinin Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından Kırım Tatarlarının resmi temsil organı olarak tanınması bekleniyor.
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.