SON DAKİKA
Hava Durumu

Nariman Celal'in sağlık durumu gitgide kötüleşiyor

Rus mahkemesi tarafından 17 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal'in eşi Leviza Celalova, Kırım Haber Ajansına Sibirya bölgesindeki Rus cezaevinde alıkonulan eşinin durumu hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 21:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nariman Celal'in sağlık durumu gitgide kötüleşiyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal, 27 Nisan’da 44 yaşını doldurdu. Celal üçüncü yaş gününü bir kez daha Rus esareti altında karşıladı. Kırım Haber Ajansına konuşan Nariman Celal’in eşi Leviza Celalova,  3 buçuk yıl önce Rus işgal güçleri tarafından düzmece bir dava çerçevesinde alıkonulan eşini durumu hakkında bilgi verdi.

Sibirya’da bulunan Krasnoyarsk bölgesi Minusinsk kentindeki cezaevine alıkonulan eşinin sağlık durumunu gitgide kötüleştiğini keydeden Leviza Celalova, “Şubat ayında Nariman Kovid hastalığı geçirdi. Minusiysk cezaevi ise karantinaya alındı. Hastalığı çok ağır geçti.  Yaklaşık bir hafta boyunca yüksek ateşi vardı, daha sonraki 2 hafta şiddetli öksürükle geçti. Buna rağmen ona hiçbir ilaç verilmedi. Vücut bu hastalığın üstesinden kendi kendine gelmiş gibi görünüyor, ancak bundan sonra ne gibi komplikasyonlar ortaya çıkacak bilemiyoruz.” dedi.

Bununla birlikte Leviza Celalova, eşinin fıtık nedeniyle sırt ağrısı çektiğini ve diş sağlığının önemli ölçüde bozulduğunu, dişlerinin döküldüğünü bu nedenle onun katı gıdaları yiyemediğini aktardı.

Aynı cezaevinde Kırım Tatar siyasi tutsaklar Riza Omerov, Osman Adilov, Seyran Murtazayev ve Bekir Murtazayev’in alıkonulduğunu anlatan Leviza Celalova, mektuplar aracılığıyla eşiyle iletişim kurduğunu belirterek, “2 haftada bir mektup geliyor. Ayrıca ayda bir 15 dakikalık telefon görüşmesi hakkı var. Tabii ki bu çok kısa bir süre. 15 dakika çok hızlı geçiyor. Ben çocukları veya annesini telefona çağırıyorum. Maalesef ne zaman telefon edebileceği önceden belli olmuyor. ” ifadelerini kullandı.

Leviza Celalova, eşinin uzun süreli ziyaret için başvuruda bulunduğunu ancak cezaevi yönetiminden izin alamadığını aktararak şimdi avukatla birlikte ziyaret için başvuru dilekçesi hazırladığını ve bu başvuruya yetkililerden cevap beklediğini bildirdi.

Yakın zamanda eşini cezaevinde ziyaret etmeyi umduğunu belirten Leviza Celalova, “Nariman hiçbir zaman zorlukları şikayet etmez. Cezaevindeki kötü şartlara rağmen Ramazan ayında oruç tuttu. Güçlü idaresi ile bize örnek oluyor.” dedi.

NARİMAN CELAL RUS HAPİSHANELERİNDE!

Rus istihbaratından 7 Eylül 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiği ileri sürülmüştü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 "şüphelinin" tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etmişti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabından yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verilmişti.

3 KIRIM TATARI HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ALINDI

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında tutuklama kararı almıştı. FSB, yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle suçlamıştı.

ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE!

İşgalciler, günler boyunca Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlarla görüşmesine izin vermemişti. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkil ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına işkence uyguladıklarını anlatmıştı.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında tutuklama cezası kararı alınmıştı. Biri gece yarısında, diğeri sabah erken saatlerde FSB görevlileri tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açılmıştı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı almıştı.

İşgalci güçler tarafından Nariman Celal, Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov’a yöneltilen suçlamalar çerçevesinde Aralık 2021’de iki Kırım Tatarının evine baskın düzenlenmişti. Evlerde yapılan aramalardan sonra Kırım Tatarları Kurtumer Çalgozov ve Nariman Ametov sorgulanmak üzere alıkonulmuştu. Nariman Ametov sorgulama sırasında kendisine elektrikle işkence uygulandığını bildirmişti.

İŞGALCİ MAHKEMEDEN 3 KIRIM TATARINA HAPİS CEZASI!

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 21 Eylül 2022’de kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov hakkında aldığı kararları açıkladı. Sözde mahkeme, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal hakkında 17 yıl hapis cezası, Asan Ahtemov hakkında 15 yıl hapis cezası, Aziz Ahtemov hakkında ise 13 yıl hapis cezası kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.