SON DAKİKA
Hava Durumu

Rafis Kaşapov: Rus işgalcilere ait askerî altyapının imha edilmesi gerekiyor

Sürgündeki Tataristan hükûmetinin Başbakanı Rafis Kaşapov, Ukrayna’nın 2 Nisan 2024 tarihinde Tataristan Cumhuriyeti’ndeki Yelabuga (Alabuga) ve Niznekamsk (Tübenkama) kentlerinde bulunan iki fabrikaya düzenlediği saldırıları QHA'ya değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2024 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 23:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rafis Kaşapov: Rus işgalcilere ait askerî altyapının imha edilmesi gerekiyor

Sürgündeki Tataristan hükûmetinin Başbakanı Rafis Kaşapov, Ukrayna’nın Rusya kontrolündeki Tataristan Cumhuriyeti’ndeki askerî sanayi altyapısına saldırması gerektiğini ifade etti. Sürgündeki bağımsız Tataristan hükûmeti, Rusya'daki askerî altyapının Ukrayna ordusu için meşru hedef olduğunu açıkladı.

Kırım Haber Ajansına (QHa) konuşan Sürgündeki Tataristan hükûmetinin Başbakanı Rafis Kaşapov, Ukrayna’nın 2 Nisan 2024 tarihinde Tataristan Cumhuriyeti’ndeki Yelabuga (Alabuga) ve Niznekamsk (Tübenkama) kentlerinde bulunan iki fabrikaya düzenlediği saldırıları değerlendirdi. Sadece Tataristan’ın başkenti Kazan’da askerî malzeme üreten 6-7 fabrikanın bulunduğunu ve bu ürünlerin Ukrayna’ya karşı kullanıldığını belirten Kaşapov, “Pek çok yurtsever, işgalcilere ait askerî altyapının imha edilmesini bekliyordu. Tüm askerî tesisler imha edilmeli. Endüstriyel altyapıya saldırmak gerekiyor. Tataristan'daki askerî tesisler yok edilirse Rusya çökecek ve bu yıkıntıların üzerine bağımsız devletler kurabileceğiz; Tataristan, Başkurdistan, Mari El, Çuvaşistan, Udmurtya, Erzya-Mokşa. Ayrıca Sibirya ve Kuzey Kafkasya halkları da kendi devletlerini kurabilecekler." ifadelerini kullandı.

TATARİSTAN’DAKİ RUS ASKERΠTESİSLERİ UKRAYNA İÇİN YASAL HEDEFTİR

Öte yandan sürgündeki bağımsız Tataristan hükûmeti Ukrayna’nın Tataristan Cumhuriyeti askerî sanayi altyapısına düzenlediği saldırıların yasal olduğuna ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Tataristan’da insansız hava araçları dahil herhangi silah çeşitlerin üretilmesi ve onların Rus ordusuna sağlanmasının kabul edilemez olduğu belirtilerek, "Savaş şartlarında Tataristan'da böylesine önemli bir askeri sanayi tesisinin inşa edilmesinin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için meşru bir hedef haline geleceği ve düşmanlıkların Tataristan topraklarına taşınmasına yol açacak.” denildi.

İnsanların zarar görmesinden sadece Putin rejiminin sorumlu olduğunu vurgulanan açıklamada, “İşbirlikçi Tataristan hükûmeti, Moskova'yı destekleyerek savaşına katılıyor. Tataristan'ın işgal edilmiş bir bölge olduğunu ve tüm kaynaklarının Tatar halkının rızası olmadan emperyal Moskova tarafından izinsiz kullanıldığını açıkça ilan ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

TATARİSTAN'A İLK SİHA SALDIRISI

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nde bulunan Yelabuga (Alabuga) ve Niznekamsk (Tübenkama) kentlerinde bulunan iki fabrikaya 2 Nisan 2024 tarihinde saldırılar düzenlendi. Fabrikalara gerçekleştirilen saldırıların silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile düzenlendiği aktarıldı.

Söz konusu saldırı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı topyekûn işgal saldırısı başlattığı 24 Şubat 2022’ten bu yana Taratistan Cumhuriyeti’ne düzenlenen ilk SİHA saldırısı olmuştu.Yelabuga kenti Ukrayna’dan bin 200 kilometre uzaklığında bulunuyor.

UKRAYNA'NIN ÖZEL OPERASYONU

Suspilne haber ajansına konuşan Ukrayna Askeri İstihbarattaki bir kaynak, Ukrayna’nın gerçekleştirdiği özel operasyon sonucu Yelabuga’da Şahed kamikaze SİHA’ların toplandığı fabrikaya saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Öte yandan Nijnekamsk’te bir petrol rafinesine saldırı düzenlendiği kaydedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.