SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın Ukrayna'da topyekûn işgal girişiminin 2. yılı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişiminin ardından tam 2 yıl geride kaldı. Rusya, 2014’te Kırım Tatarlarının ana vatanı Kırım’ı işgal ederek Ukrayna'ya karşı savaş başlatmıştı. Kırım Haber Ajansı, 24 Şubat 2024 tarihine kadar Ukrayna'da yaşananları derledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2024 09:20
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2024 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın Ukrayna'da topyekûn işgal girişiminin 2. yılı

İşgalci Rusya, tam 10 yıl önce 2014'te Kırım'ı işgal ederek Ukrayna’ya karşı savaş başlattı. Dünyanın Kırım’ın işgaline yeterince tepki göstermemesi işgalci Putin’in iştahını kabarttı ve 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya Ukrayna’ya karşı topyekûn işgal girişimini başlattı. 

Rus devlet televizyon kanalında yayımlanan açıklamada, işgalci Putin’in Ukrayna’da "özel askeri operasyon" başlattığını duyurduktan sonra, Rusya Ukrayna’nın farklı yerleşim yerlerindeki önemli stratejik hedefleri vurmaya ve Rus ordusu kuzey, doğu ve güney olmak üzere 3 yönden Ukrayna topraklarına girmeye başladı.

Başlangıçta manevra stratejisi uygulayarak üç yönden birden saldırıya geçen Rusya hedeflerine ulaşamadı. Putin Rusyası, 2 yıldır 2 günde düşürmeyi planladığı Kıyiv yönetimini, ne düşürebildi ne de iradesini kırabildi. Ukrayna'nın halkı, ordusu ve devlet idaresi adeta bir bütün olarak, "dünyanın ikinci büyük ordusu" iddia edilen Rusya'ya karşı güçlü direniş ortaya koydu. 

Savaş suçlusu Putin'in Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş, on binlerce kişinin ölümüne, Ukrayna kentlerinin yerle bir olmasına ve ağır ekonomik hasarlara yol açtı. 

Geniş çaplı saldırının başladığı ilk aylarda, Rusya’nın işgal altına aldığı toprakların yüzde 50'si Ukrayna ordusu tarafından geri alındı. İşgal girişimi sırasında karada başarısız olan Rus işgal güçleri, Ukrayna’ya karşı düzenlediği füze saldırılarının sayısını artırarak ülkenin kritik öneme sahip olan altyapı tesislerini hedef aldı.

İŞGALCİLER UKRAYNA'NIN ENERJİ SİSTEMİNİ HEDEF ALDI

2022-2023 kışında Rusya Ukrayna'nın enerji sistemini hedef alarak onu yok etmeye ve binlerce sivili soğuk kış aylarında elektriksiz, ısısız ve susuz bırakarak insani felaket yaratmaya çalıştı. Ukrayna’nın enerji altyapı tesislerine yönelik düzenlediği çoklu füze saldırılarında, ülkenin enerji altyapısının yaklaşık yüzde 60’ı yok edildi veya zarar gördü. Başta başkent Kıyiv olmak üzere ülkenin tüm bölgelerinde elektrik kesintileri yaşandı.

14 MİLYON İNSAN EVLERİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Rusya'nın Ukrayna’ya geniş çaplı işgalini başlattığından bu yana geçen iki yıl içinde 14 milyondan fazla insan (ülke nüfusunun neredeyse üçte biri) evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Ukrayna vatandaşlarının yaklaşık 3,7 milyonun ülke içinde yerinden edilmiş insan olduğunu, yaklaşık 6,5 milyonunun yabancı ülkelere sığındığını ve 4,5 milyondan fazla insanın yurt dışından ya da ülke içinde barındığı yerlerden evlerine geri döndüğünü aktarıldı.

2 YIL İÇİNDE 8 BİNDEN FAZLA FÜZE

İşgalci Rusya, 24 Şubat 2022’den bu yana Ukrayna’ya karşı 8 binden farklı tip füze ve 4,5 binden fazla silahlı insansız hava aracı (SİHA) kullandı.

BİNLERCE UKRAYNALI HAYATINI KAYBETTİ

İşgalci Rusya Ukrayna'da alt yapıyı ve yerleşim yerlerini hedef alarak sivilleri öldürmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonunun hazırladığı 2 yıllık raporuna göre, 24 Şubat 2022’den bu yana Rus saldırılarında 10 bin 582 sivil hayatını kaybetti ve 19 bin 875 sivil yaralandı.

Ancak Rusya’nın işgali altında bulunan ve çatışmaların devam ettiği bölgelerde sayım yapılamadığı için gerçek rakamların belirlenenden kat kat fazla olduğu tahmin ediliyor.

RUS ORDUSU BİNLERCE SAVAŞ SUÇUNA İMZA ATTI

Rus askerlerin Buça, Borodyanka, Mariupol, İzüm ve Ukrayna’nın diğer yerleşim yerlerinde işlediği savaş suçları tüm dünyayı şok etti. Rus işgalinden kurtarılan Ukrayna topraklarında birçok yerde işkence odaları ve işkenceye maruz bırakılarak vahşice öldürülen sivillerin gömüldüğü toplu mezarlar tespit edildi. 

RUSYA, UKRAYNALI ÇOCUKLARI KAÇIRIYOR!

Rus yetkilileri sözde tahliye bahanesiyle işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden çocukları ailelerinden kopararak Rusya’ya kaçırıyor. Rusya, işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden kaçırdığı Ukraynalı çocuklara fiziksel ve psikolojik baskı uyguluyor. Ukrayna’ya iade edilen çocuklar, Rusya’da aşağılandıklarını ve kötü muamele gördüklerini anlatıyor.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkili Dmıtro Lubinets, son iki yılda Rus işgal güçleri, kontrol altında tuttuğu bölgelerden 19,5 binden fazla çocuğu “tahliye” adı altında yasa dışı yollarla Rusya’ya kaçırdığını açıkladı. Bu rakam sadece isimleri teyit edilen çocukları kapsıyor. Yetimhanelerden veya ailelerinden ayrılıp Rusya Federasyonu'na yasa dışı kaçırılan Ukraynalı çocukların tam sayısı olarak bilinmiyor. Aynı zamanda Ruslar 324 binden fazla çocuğu "tahliye ettiklerini" iddia ediyor. Şu ana kadar sadece birkaç yüz çocuk Rusya’dan Ukrayna’ya geri getirildi. 

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNDEN PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Çocukların geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarından kaçırılması, Rusya'nın savaş sırasında işlediği birçok savaş suçundan biridir.Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında "savaş suçu" gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

RUSYA, ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ’Nİ İŞGAL ETTİ

Öte yandan Rus işgal güçleri, Mart 2022’de Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olarak kaydedilen Zaporijjya Nükleer Santralini işgal etti. Nükleer santrali kontrolü altına alan Rus işgalciler, burayı askeri üs olarak kullanıyor. Nükleer istasyona, ağır askeri teçhizat ve asker yerleştiren işgalciler, bölge güvenliğini tehlikeye atıyor. Rusya'nın, Ukrayna'daki Nükleer Santrallere yönelik saldırıları dünyayı, yeni bir Çornobıl (Çernobil) felaketi tehlikesiyle karşı karşıya getiriyor.

Mart 2022'de Ukrayna askerleriyle çatışmaya giren Rus işgal güçleri, Zaporijjya Nükleer Santralinin eğitim binasını bombalamıştı. Rusya’nın, Zaporijjya Nükleer Santrali’ne yönelik saldırısından sonra Türkiye’den “Yeni bir Çornobıl (Çernobil) görmek istemiyoruz” yanıtı gecikmedi.

KAHOVKA BARAJI'NI PATLATARAK FELAKETE YOL AÇTILAR

Terörist devlet Rusya Haziran 2023'te Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı havaya uçurarak bir büyük savaş suçuna daha imza attı. Barajı ve hidroelektrik santralin makine dairesini tamamen yok eden patlamanın ardından barajın aşağısında kalan birçok yerleşim yeri suya gömülmesi sebebiyle yüzlerce kişi hayatını kaybetti. 

RUSYA’NIN İŞGAL GİRİŞİMİNİN UKRAYNA’YA EKONOMİK MALİYETİ

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısını başlattığıdan bu yana Ukrayna'nın ekonomik kayıplarını takip eden Kıyiv Ekonomi Okulu'nun (KSE) hesaplamalarına göre, Ocak 2024 itibarıyla Ukrayna'nın altyapısına verilen doğrudan zararın toplam tutarı 155 milyar dolara ulaştı.

YÜZLERCE OKUL VE ÜNİVERSİTE RUS SALDIRILARINDA ZARAR GÖRDÜ

İşgalci devlet Rusya, Ukrayna’da sadece askeri hedefleri vurduğunu iddia ediyor ancak Rusya’nın söz konusu iddiasını çürüten birçok kanıt var. Ukrayna Eğitim Bakanlığının verilerine göre, 24 Şubat 2022’den bu yana Ukrayna’da, Rus saldırılarıyla 3 bin 139 eğitim kurumu zarar gördü, bunlardan 441’i tamamen yok edildi.

BİN 518 SAĞLIK TESİSİ RUS SALDIRILARINDA TAHRİP EDİLDİ

Ukrayna Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 22 Ocak 2024 tarihi itibarı ile Ukrayna’da Rus saldırıları nedeniyle bin 518 sağlık tesisinin zarar gördüğü ve 195 sağlık tesisinin tamamen yok edildiği aktarıldı.

Ayrıca Rus ordusunun yaklaşık 2 yıl içinde 258 ambulans aracını yok ettiği, 103 ambulansa zarar verdiği ve 125 ambulansı gasp ettiği belirtildi.

RUSYA EN ÇOK YAPTIRIM UYGULANAN ÜLKE OLDU

Ukrayna'ya karşı topyekun saldırılar başladıktan sonra Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sonucu Rusya, en çok yaptırım gören ülke haline geldi ve birçok uluslararası örgütten men edildi.

Ukrayna ordusu birçok kez Rus ordusuna karşı koyabildiğini ve kazanabildiğini kanıtladı. Son 2 yıl içinde Ukrayna başarılı operasyonları yürüterek ve kendi ürettiği insansız deniz araçlarını kullanarak, Rusya Karadeniz Filosunun 3’te birini devre dışı bıraktı.

İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM’DA BASKILAR ARTTI

Rus işgali altındaki Kırım’da, savaşın etkileri de boy gösterdi. Yarımada'nın işgalci yönetimi, farklı bahanelerle Kırım’daki baskısını artırdı.

Kırım Tatar Kaynak Merkezinin verilerine göre, Kırım Tatar milli meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal dahil 123'ü Kırım Tatarı olmak üzere 204 Ukrayna vatandaşı siyasi tutsağı yasa dışı olarak alıkoyuyor. Siyasi tutsaklardan 16'sı ise gazeteci.

Rus diktatörü Putin Eylül 2022’de sözde kısmi seferberlik ilan ettikten sonra Rus ordusuna alınıp Ukrayna’ya karşı savaşmak üzere cepheye gönderilmek istemeyen binlerce Kırım Tatarı, çareyi yarımadayı terk etmekte buldu.

İşgal altına alınan Herson ve Zaporijjya bölgelerinde yaşayan Kırım Tatarları da Rus işgal güçlerinin hedefi haline geldi. Kırım Tatar Kaynak Merkezinin verilerine göre 2 yıl içinde işgalciler bu iki bölgede en az 140 kişiyi alıkoydu. Bu insanların çoğunun nerede alıkonulduğu bilinmiyor.

ÜLKENİN DÖRTTE BİRİ İŞGAL ALTINDA

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Şubat ayın başında İtalyan Rai News haber kanalına verdiği röportajda, halihazırda Kırım ve Donbas dahil Ukrayna topraklarının yüzde 26’sının Rus işgali altında bulunduğunu açıkladı.

UKRAYNA TÜM TOPRAKLARINI RUS İŞGALİNDEN KURTARMAYA KARARLI

Rusya’nın topyekun saldırılarına rağmen Ukrayna yönetimi devletin toprak bütünlüğünü geri kazanmaya kararlı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna’nın amacının uluslararası olarak tanınmış sınırlar içinde devletin toprak bütünlüğünün tekrar sağlamak olduğunu birçok kez dile getirmişti. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenkıy, Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatar halkına uygulanan baskılara dikkat çekerek; yarımadadaki baskıların ancak Kırım işgalden kurtarıldıktan sonra sona ereceğini ifade ederek, “Bu nedenle hedefimiz, Kırım dahil topraklarımızın tamamen işgalden kurtarılmasıdır.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.