SON DAKİKA
Hava Durumu

2024 Türk dünyası kültür başkenti Anev'de açılış yapıldı

TÜRKSOY tarafından ilan edilen 2024 Türk dünyası kültür başkenti Anev'de 26 Mart tarihinde çok sayıda katılımcıyla açılış etkinlikleri yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
2024 Türk dünyası kültür başkenti Anev'de açılış yapıldı

Türkmenistan'ın Anev kenti, Azerbaycan'ın Şuşa kentinden bayrağı devralarak 2024 Türk dünyası kültür başkenti ünvanı aldı. Anev, bu yıl Türk dünyasına dair yapılacak olan coşkulu, kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapacak. 

ANEV'DE AÇILIŞ ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından bu yılın kültür başkenti ilan edilen Anev'de 26 Mart 2024 tarihinde açılış etkinlikleri yapıldı. 3 gün boyunca sürecek olan etkinliklerin açılışına; Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Mihricemal Mammedova, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubançıbek Ömüraliyev, Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Türk Kültür ve Miras Vakfı Genel Başkanı Aktoti Raimkulova, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Hüsrev Naziri,  Macaristan Hükümeti Devlet Komiseri ve Milletvekili Péter Hoppál, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Bakanlığı veklili Marat Tagayev, Kazakistan Kültür ve Bilgi Bakanı vekili Yerbol Alikulov, Özbekistan Kültür Bakanlığı vekili Murat Mecidov, Türk Devletleri Parlament Asamblesi Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er,  Ankara Etnografya Müze Müdürü Atalar Ali Haydar, Kazakistan Milli Müze Müdürü Aybek Sıdıkov, Buhara Filarmoni Koordinatörü Rauf Avezov, Özbekistan Ekoloji, Çevre ve Hava Koruma Bakanlığı Seyehat Komitesi Başkanı Ümit Rüstemoviç Şadiyev, Kırgızistan ulusal televizyon ve radyo kuruluşu KTRK Genel Müdürü Tolotbek Tillebayev, TRT Avaz Kanal Koordinatörü Sedat Sağırkaya, TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez, Suudi Arabistan Bilim Bakanı vekili Saad bin Anvad Al Harbi, sanatçılar, kültür elçileri, bilim, sanat ve kültür dünyasından pek çok isim katıldı. 

"MAHTUMKULU FİRAKİ DÜNYA EDEBİYATININ ÇOLPAN YILDIZIDIR"

Etkinliğin açılış konuşmasında TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev, bu sene Türk dünyasının kültür başkenti kabul edilen Anev'in kültürel çalışmalara ev sahipliği yapacak olmasından dolayı Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov'a teşekkür etti. Raev, sözlerine doğumunun 300. yılı vesilesiyle Türkmen şair 2024 Mahtumkulu Firaki Yılı'na dikkat çekerek, Türk dünyasının kıymetli şairini anarak başladı. "Millî Türkmen edebiyatının klasiği büyük şair Mahtumkulu Firaki sadece Türk dünyasının değil, dünya edebiyatının Çolpan yıldızıdır" diyen Raev, Mahtumkulu Firaki'nin Türk dünyasında kıymetli bir hazine olduğunu vurguladı. 

"AMACIMIZ KARDEŞ HALKLARIMIZ ARASINDA VAR OLAN ALTIN KÖPRÜYÜ DAHA DA GÜÇLENDİRMEKTİR"

Raev konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Türk Dünyasının Kültür Başkenti ünvanı 7 bin yıllık tarihi ile Anev şehrine çok yakıştı. Bizler 2024 yılında bu medeniyet beşiğinde pek çok etkinlik düzenleyeceğiz. Türk dünyasının bayrakları olarak seçilen bu şehir, Türk Birliğinin, kardeşliğimizin, dostluğumuzun sembolü olarak öne çıkacak. Sanatçılarımız ve kültür insanlarımız burada bir araya gelecek. Bu sayede kültürümüzü ve sanatımızı geleceğe taşıyacak temelleri daha da güçlendireceğiz. Tüm bu etkinliklerle esas amacımız, Türk dünyası arasındaki kültürel alışverişi en üst düzeye çıkarmak ve bu sayede kardeş halklarımızın arasında var olan altın köprüyü daha da güçlendirmektir"

"TÜRK HALKLARININ MİRASININ KORUNMASINA VE AKTARILMASINA ELVERİŞLİ KOŞULLAR OLUŞTURULACAKTIR"

Diğer yandan TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev, TÜRKSOY ile iş birliği içinde her sene Türk dünyası kültür başkentinin seçilmesinde aktif rol oynadıklarını belirttiği konuşmasında, "Birlikte Türk halklarının zengin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması için elverişli koşulları yaratabileceğimize inancım tamdır" dedi. Ömüraliyev konuşmasında, "Bugün bu tarihi mekânda bir araya gelmemiz, büyük Oğuz Kağan’ın torunları olan kardeş Türkmen halkının eşsiz, zengin kültürel gelenek ve göreneklerini sürdürerek ortak Türk medeniyetimizin gelişimine yaptığı önemli katkıyı bir kez daha teyit etmektedir" ifadelerine yer verdi.

Açılış etkinliklerinde 9 ülkeden gelen 650'yi aşkın sanatçı, Türk dünyasına ait çeşitli müzik ve dans performansları sergiledi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.