SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Dışişleri Bakanlığı: Çin, Doğu Türkistan'da soykırım suçu işliyor

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Doğu Türkistan'da soykırım işlediğini açıkladı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Çinli üç şirketi kara listeye aldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2023 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Dışişleri Bakanlığı: Çin, Doğu Türkistan'da soykırım suçu işliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Doğu Türkistan'da soykırım ve insanlığa karşı suç işlediğini bildirdi. Bakanlıktan 26 Eylül 2023 tarihinde yapılan açıklamada, Çin'in Doğu Türkistan'da devam eden soykırım ve insanlığa karşı suçlar ile bölgede Uygur Türklerini ve diğer Türk topluluklarını zorla çalıştırma suçuna imza attığını kaydetti. Bu kapsamda; ABD, iç piyasasına yönelik uyarıda bulunan bir tedbir kararı yayımlandı.

UYGUR TÜRKLERİNİ ZORLA ÇALIŞTIRAN ÇİNLİ ÜÇ ŞİRKET KARA LİSTEYE ALINDI

Öte yandan ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Çinli üç şirketi kara listeye aldığını duyurdu. Bakanlık, 27 Eyül 2023 tarihinde konuyla ilişkin, kara listeye alınan üç Çinli şirketin fabrikalarında Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Türk topluluklarını zorla çalıştırdığını kaydetti. ABD'ye ithalatı yasaklanan Xinjiang Tianmian Foundation Textile Co. Ltd, Xinjiang Tianshan Wool Textile Co. Ltd ve Xinjiang Zhongtai Group Co. Ltd bu üç Çinli tekstil üreticisinin daha önce hükumet kararı ile yürürlüğe giren "Uygur Zorunlu Çalıştırmayı Önleme Yasası" kapsamınca kara listeye alındığı bildirildi. Böylelikle yasa kapsamında kara listeye eklenen Çinli şirketlerin sayısı 27'ye çıktı.

ŞİRKETLER ÇİN HÜKUMETİYLE BERABER ÇALIŞTI!

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas yaptığı açıklamada, "Zorunlu çalıştırmayı kullanan, kar elde etmek amacıyla bireylerin insan haklarını istismar eden şirketlere tolerans göstermiyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan üç şirketin, Uygur, Kazak, Kırgızları veya diğer zulüm gören grupların üyelerini Doğu Türkistan'dan Çin'in iç bölgelerine taşıdığını ve zorla çalıştırmak için bölgedeki Çinli yetkililerle beraber çalıştıklarını tespit ettiklerini belirtti.

ŞİRKETLERİN TAMAMI DOĞU TÜRKİSTAN'DA!

Öte yandan bakanlıktan yapılan açıklamada; Xinjiang Tianmian Foundation Textile Co'nun iplik ve diğer tekstil ürünleri ürettiği, Xinjiang Zhongtai Group Co'un ise polivinil klorür (PVC),  tekstil, kimya ürünleri, inşaat malzemeleri ürettiği ve Xinjiang Tianshan Wool Textile Co'nun diğer ürünlerin yanı sıra kaşmir ve yünlü giysiler ürettiği bildirildi.

Adı geçen şirketlerin tamamı, Doğu Türkistan'da bulunuyor. ABD'nin konuya ilişkin yorum taleplerine ise şirketler tarafında yanıt verilmediği aktarıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.