SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkurdistan'da eylemler: Gözaltına alınan Rifat Dautov öldürüldü mü?

Başkurdistan'da Putin yönetiminin baskıcı tutumuna karşı protestolar devam ediyor. İnsan hakları savunucusu Fail Alsınov'un hapse atılmasına karşı yapılan eylemlerde gözaltına alınan Rifat Dautov'un hayatını kaybettiği öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2024 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2024 11:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Başkurdistan'da eylemler: Gözaltına alınan Rifat Dautov öldürüldü mü?

Başkurdistan'da Putin yönetiminin baskılarına karşı yapılan eylemler devam ediyor. Başkurt dilini ve kültürünü savunduğu için hapse atılan insan hakları savunucusu Fail Alsınov'a destek için yapılan protestolarda Başkurt aktivist Rifat Dautov gözaltına alınmıştı. Dautov, gözaltında yaşamını yitirdi. Aktivistler, Rus polislerinin işkence yaptığından şüpheleniyor.

BAŞKURDİSTAN'DA GÖZALTILAR 1 CANA MÂL OLDU

Dautov'un kardeşi Zeliya Dautova, 26 Ocak 2024 tarihinde yerel medyaya kardeşinin ölümüne ilişkin bilgi verdi. Öte yandan, Başkurt lider Alsınov'un avukatı İlnur Suyundukov da Dautov'un ölümünü doğruladı.

"AĞABEYİMİ NEREYE GÖTÜRDÜKLERİNİ BİLMİYORUZ"

Dautov'un ölüm nedeninin henüz belli olmadığı ifade edildi. Kardeşi Zeliya Dautova, basına verdiği demeçte, Rus çevik kuvvet polisi tarafından götürüldükten kısa bir süre sonra öldürülmüş olabileceğini vurguladı. Ağabeyinin protestolara kesinlikle katılmadığını belirten Dautova, 19 Ocak akşamı Rus polisinin ağabeyinin uyardığını ve 25 Ocak'ta ise şehir dışına çıktığı sırada gözaltına alındığını aktardı. Dautova, "Ağabeyimi nereye götürdükleri bilmiyoruz” açıklamasını yaptı.

Başkurdistan'da eylemcilere yönelik tutuklamalar devam ediyor

DAUTOV'UN CESEDİ HENÜZ TEŞHİS EDİLMEDİ

Gözaltına alınmasının ardından ağabeyinden bir daha haber alamayan Zeliya Dautova, önceki gün cesedini teşhis için Ufa'daki morga davet edildi. Ancak bölge yönetimi soruşturma görevlilerinin olmaması nedeniyle morga girmelerine izin vermedi. Olay belirsizliğini korurken; Dautov'un hayatını kaybetme olasılığının yüksek olduğu ifade edildi.

PROTESTOCULAR HAKKINDA 111 TUTANAK TUTULDU

Ufa Mahkemesi 15 ve 17 Ocak tarihlerinde Baymak'ta eyleme katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 4 kişiyi, 22 Ocak'ta tutuklu yargılama merkezine göndermişti. Bunlardan 3'u, kitlesel ayaklanmalara katılmanın yanı sıra, yetkililere karşı şiddet uygulamakla suçlanıyor.

23 Ocak akşamına kadar Başkurdistan mahkemelerine, 15 ve 17 Ocak tarihlerinde Baymak'ta ve 19 Ocak'ta Ufa'da düzenlenen Alsinov'a destek mitinglerinde polise itaatsizlik maddesi kapsamında 111 tutanak ulaştı. Gözaltına alınan bazı kişiler mahkemede mitinglere katılmadıklarını iddia ettiler ancak yine de idari cezalar verildi.

BAŞKURT AKTİVİST İÇİN DESTEK EYLEMİ

Başkurt dilini ve kültürünü yaşatmak için çaba sarf etmesi nedeniyle Rusya Federasyonu tarafından "yasaklı" ilan edilen Başkurt sivil toplum kuruluşu Başkanı Fail Alsınov hakkında, 28 Nisan 2023’te bir ceza davası açıldı. Davaya sebep olarak, Baymak ilçesine bağlı Işmurzino köyünde yaptığı konuşma gerekçe gösterildi. Alsınov, o gün yaptığı konuşmada, bazı şirketlerin bölgedeki altın yataklarını işleme planlarına karşı çıkmış ve Başkurtların doğal kaynaklarından yabancıların kazanç elde etmesini istemediklerini belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.