SON DAKİKA
Hava Durumu

Bişkek Uluslararası Film Festivali'nde "Türk Film Haftası" başladı

Cengiz Aytmatov'un doğumunun 95. yılına ithaf edilen 1. Bişkek Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Türk Sinema Haftası'nın açılışı gerçekleştirildi. Kırgızistan'daki etkinliğe ünlü sanatçı Türkan Şoray da katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2023 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bişkek Uluslararası Film Festivali'nde "Türk Film Haftası" başladı

Türk dünyasının büyük yazarı Cengiz Aytmatov'un doğumunun 95. yılına atıfla tertip edilen 1. Bişkek Uluslararası Film Festivali çerçevesinde gerçekleşen Türk Sinema Haftasının açılışı, Kırgız-Türk Manas Üniversitesinde gerçekleştirildi.

TÜRKAN ŞORAY KIRGIZİSTAN'DA

Açılışa Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Birinci Bakan Yardımcısı Timurlan Acımaliyev, festival jürisi başkanı Semih Kaplanoğlu, Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve festivalin onur konuğu Türkan Şoray katıldı. Gala, Türkan Şoray'ın tüm filmlerinin afişlerinin yer aldığı serginin açılışı ile başladı. Etkinlikte KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türkan Şoray'a, KTMÜ'nün 25. yıl hizmet madalyasını takdim etti. Ödülü alan Şoray, onurlandırıldığını belirterek, "Çok gururluyum ve mutluyum" dedi.

Etkinlik kapsamında katılımcılara, Cengiz Aytmatov'un, "Kırmızı Eşarp" hikayesinden uyarlanan 1977 yılında Türkiye’de çekilen "Selvi Boylum Al Yazmalım" filminde "Asya" karakterine hayat veren Türkan Şoray ile yaratıcının buluşmasını konu alan bir film gösterildi.

KIRGIZ-TÜRK MANAS ÜNİVERSİTESİNE TEŞEKKÜR

Bakan Yardımcısı Timurlan Acımaliyev, Bişkek Film Festivali kapsamında düzenlenecek olan en önemli etkinliklerden birisinin, Türk filmlerinin konuk ülke olarak davet edildiği Türk Film Haftası olacağını ve Kırgız izleyicilere kardeş halkın tarihini ve kültürünü daha iyi tanıma fırsatı sunacağını belirtti. Filmin gösteriminin, iki ülkenin film temsilcileri arasındaki iş birliğini artıracak ortak projelerin uygulanmasına ilişkin müzakereler için geniş bir platform olacağını da belirtti. Timurlan Acımaliyev, Türk Sinema Haftası'nda Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına, haftaya katılan tüm taraflara ve Kırgız-Türk Manas Üniversitesine teşekkür etti.

Türk Filmleri Haftası kapsamında  “Son Akşam Yemeği”, “Bağlılık Hasan”,  “Eflatun”, “Buğday Tanesi”, “49”, “Bir Tutam Karanfil” ve “Rafadan Tayfa - Galaktik Tayfa” filmleri sinemaseverlerle ücretsiz buluşturulacak. Ayrıca film haftası boyunca film gösterimlerinden sonra sanatçı- seyirci buluşmaları da yapılacak. "Türk Sineması" üzerine söyleşiler düzenlenecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.