SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da Doğu Türkistan'daki soykırımın anlatıldığı "Sessiz Çığlık" belgeselinin galası yapıldı

Bursa'da Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından hazırlanan "Sessiz Çığlık: Bir Soykırım Hikayesi" belgeselinin galası gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2023 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2023 18:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bursa'da Doğu Türkistan'daki soykırımın anlatıldığı "Sessiz Çığlık" belgeselinin galası yapıldı

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından hazırlanan ve Çin'in Doğu Türkistan'da yıllardır Uygur Türklerine uyguladığı sistematik işkence ve soykırımının anlatıldığı "Sessiz Çığlık: Bir Soykırım Hikayesi" belgeselinin galası Doğu Türkistan Milli Günü dolayısıyla, 12 Kasım 2023 tarihinde Bursa'daki Tayyare Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Yönetmenliğini Birliğin Genel Sekreteri Cemal Akkuş'un üstlendiği "Sessiz Çığlık: Bir Soykırım Hikayesi" belgeselinin gala gösterimine; Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eski Müsteşarı Fatih Acar, MHP Nilüfer İlçe Başkan Yardımcısı Veysel Çermi ve çok sayıda Bursalı vatandaş katıldı.

"ZULÜM 1940’LARDA BAŞLADI"

Galanın açılış konuşmasında konuşan Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Sekreteri Cemal Akkuş, milli bir davada insanları bir araya getirmenin zor olduğunu belirterek; ağırlıklı olarak gençlerin bu programa katılmasından dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi. Genel Sekreter Akkuş, Doğu Türkistan’daki zulmün yaygın görüşün aksine 2010’dan sonra değil 1940’larda başladığını ifade etti.

Akkuş konuşmasında, “Dünyanın neresinde bir kavga, savaş varsa bu haç ile hilalin kavgasıdır. Bu kavga insanlara çocuklara dokunmayan anlayışla önüne ne gelirse yakıp yıkan bir anlayışın mücadelesidir. Allah hiç kimseyi benzer bir sınavla imtihan etmesin" ifadelerini kullandı.

"ELBET BİR GÜN HAK GELECEK, BATIL ZAİL OLACAKTIR"

Uludağ Üniversitesi Uygur Öğrenciler Temsilcisi Abdurrahim Haliloğlu,”Şu an vatanımız işgal altında olabilir ama biliriz ki elbet bir gün hak gelecek, batıl zail olacaktır. Bizi hem mutlu hem de acılı olduğumuz bugünde bizi unutmadığınız, yanımızda olduğunuz için tüm Uygur Türkü öğrenciler adına sizlere minnettarlığımı bildirmek istiyorum” dedi.

"MEDENİYETİ YAYMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ise, ne kadar uğraşsalar da Türk milletinin medeniyeti, güzel ahlakı dünyaya yaymaya devam edeceğini söyleyerek, “Biz bütün topraklarımızı kanla aldık, kanla almaya devam edeceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Biz onlar gibi çocuk, hasta öldürmeyiz ancak onlar her türlü zulmü yapıyor. Elbette ki geçmişin intikamını almak istiyor çocuklarımızı, gençlerimizi Çinlileştirip soykırım yapıyorlar. Biz öyle yapmayacağız ancak mücadelemize de sonsuza kadar devam edeceğiz. Azerbaycan, Kudüs, Çeçenistan ve her yerde bize saldırmaya devam ediyorlar. Biz Allah'a güveniyoruz” ifadelerini kullandı

Program, Doğu Türkistan'da Çin yönetiminin sistematik baskı ve soykırım politikalarının anlatıldığı belgeselinin gösterimi ile sona erdi.

DOĞU TÜRKİSTAN'DA BİR SOYKIRIM YAŞANIYOR!

Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da topyekûn bir halk soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor.

Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor.

Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise Çin Komünist Partisi, kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, milyonlarca insanı yasa dışı bir şekilde alıkoyuyor. Çin hükumeti, toplama kamplarında ve ceza kamplarında insanlık dışı şartlarda tutulan Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri dünya kamuoyundan gizliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.