SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'den Doğu Türkistan’daki camilerde büyük rezillik: Dansözlü reklam filmi!

Ramazan ayının gelmesiyle beraber Çin'in kültürel soykırıma imza attığı Doğu Türkistan'da kapatılan veya yıkılan binlerce yıllık camiler, dini yasaklar ve baskılar yeniden gündem oldu. Doğu Türkistan'da kaydedildiği öne sürülen camilerin turistik mekanlara çevrildiği ve içinde bir kadının dans ettiği görüntü tepki çekti.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2023 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2023 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'den Doğu Türkistan’daki camilerde büyük rezillik: Dansözlü reklam filmi!

Çin işgalindeki Doğu Türkistan'da binlerce senelik camiler, Çin Komünist Partisi tarafından yıkılmaya devam ediyor. Mimarisi ve büyüklüğüyle dikkat çeken bazı camiler ise turistlik mekanlara çevriliyor. Doğu Türkistan'ın Kuçar şehrindeki içi tamamen boşaltılmış olan turizm mekanına çevrilen tarihi Kuçar Camisi'nde dansöz oyanatarak reklam filmi çekildi. Söz konusu video, Çin merkezli sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Cami içinde Çinli bir kadının Maniheizm dönemine ait kıyafetlerle müstehcen bir şekilde dans ettiği görüntülerde, camilerin Çinli turistler için eğlence mekanına dönüştürüldüğü görüldü.

ÇİN YÖNETİMİ 16 BİN CAMİYİ YERLE BİR ETTİ

Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Australian Strategic Policy Institute'ın (ASPI), uydu görüntülerini analiz ederek hazırladığı rapora göre Doğu Türkistan genelinde 16 bin cami kısmen yıkıldı ve ağır hasar gördü. Doğu Türkistan genelinde dini ve kültürel mekanlarda yürütülen yıkıma yönelik hazırlanan rapor bölge genelindeki camilerin toplamının yüzde 65'inin tahrip edildiğine ya da yıkıldığına dikkat çekti. Raporda Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiminin, 2017 yılından itibaren başlattığı faaliyet kapsamında 8 bin 500 camiyi de tamamıyla ortadan kaldırdığı yer aldı.

BİNDEN FAZLA BÜYÜK CAMİ KAPATILDI

Bağımsız kaynaklara göre Çin, 1997 yılından bu yana Doğu Türkistan genelinde bin 200'ün üzerinde büyük camiyi ibadete kapattı. Bunun dışında yüzlerce küçük mescidin de kapısına kilit vuruldu. Çin yönetimi tarafından kapatılan camilerden bir kısmı tamamen yıkılırken bir kısmı da Çin Komünist Partisi'nin irtibat büroları haline ve ya Çinli turistler için turistlik yerlerine dönüştürüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.