SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan Milli Günü İstanbul'da kutlandı

Doğu Türkistan’da 12 Kasım 1933 ve 1944 yılları kurulan iki cumhuriyet ve bu mücadelede şehit düşen kahramanların anıldığı Doğu Türkistan Milli Günü İstanbul’da kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2023 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2023 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan Milli Günü İstanbul'da kutlandı

Doğu Türkistan Türkleri, 12 Kasım 1933 ve 1944’te iki kez bağımsız bir devlet ilan etmişti. Bu nedenle, iki cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü “Doğu Türkistan Milli Günü” olarak kutlanıyor.

DOĞU TÜRKİSTAN MİLLİ GÜNÜ

Bu kapsamda Doğu Türkistan Uluslararası STK'lar Birliği, 12 Kasım 2023 saat 18.00'da İstanbul'un Küçükçekmece semtindeki Osmanlı Davet Salonu'nda Doğu Türkistan Milli Günü'nü ve kahraman şehitleri anma programı düzenledi. Programa İstanbul'da faaliyet gösteren farklı STK'ların, siyasi partilerinn ve insan hakları izleme örgütlerinin temsilcileri, Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan Uygur Türkleri ve çok sayıda Türk halkıda katıldı.

Bir kürsü görseli olabilir

"BİZİ ÇATISI ALTINDA TOPLAYAN GÖK BAYRAK"

Program Kur'an-ı Kerim tilaveti, saygı duruşu ve iki devletin istiklal marşı ile başladı. Açılış konuşmasını Birliğiin Başkanı Hidayet Oğuzhan yaptı. Oğuzhan konuşmasında Doğu Türkistan'da kurulan iki cumhuriyet hakkında bilgi vererek, "Bizim Doğu Türkistan istiklaline olan inancımız, direniş ruhumuz ve gayretlerimizin sönmemesi için bizi çatısı altında toplayan Gök Bayrağımızı ve iki cumhuriyeti bize armağan eden kahraman şehitlerimizi ve ecdatlarımızı minnetle yad ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bir 1 kişi ve yazı görseli olabilir

Daha sonra katılımcılar için hazırlanan, iki cumhuriyetinin kuruluşunu, Çin ve Rusya'nın işbirliği ile Doğu Türkistan Cumhuriyetlerinin nasıl yıkıldığını anlatan begesel sunumu yapıldı. Ardından STK'ların başkanları ve temsilcileri günün önemine binaen konuşma gerçekleştirdi. Konuşmacılardan sonra Doğu Türkistanlı küçük çocuklar gösteri gerçekleştirdi.

Bir 7 kişi ve kürsü görseli olabilir

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.