SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan teşkilâtlarından tarihi adım!

Küresel çapta Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için faaliyet gösteren 60'tan fazla Uygur teşkilâtı, anavatanlarının Çin tarafından işgal edilen ülke olarak tanınması için ABD Kongresine çağrı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2024 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2024 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan teşkilâtlarından tarihi adım!

Doğu Türkistan 1949 tarihinden bu yana Çin işgali altında zulme ve soykırıma maruz kalıyor. Bu kapsamda uluslararası arenada Doğu Türkistan bağımsızlığı için faaliyet gösteren 60'tan fazla Uygur teşkilâtı bir araya gelerek, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresinden anavatanlarının Çin tarafından işgal edilmiş ülke olarak tanınmasını talep etti. 

DOĞU TÜRKİSTAN TEŞKİLATLARINDAN ABD KONGERESİNE ÇAĞRI

İşgal nedeniyle faaliyetlerini Washington'da yürütmek zorunda olan Doğu Türkistan Sürgün Hükûmeti (ETGE) öncülüğünde, diasporadaki 60'tan fazla Doğu Türkistan teşkilâtının imzası ile ABD Kongresine açık mektup gönderdi. Mektupta ABD'nin Tibet'i nasıl Çin tarafından işgal edilmiş bir toprak olarak görüyorsa, Doğu Türkistan'ın da Çin tarafından işgal edilen ülke olarak tanınması talep edildi.

DOĞU TÜRKİTAN ÇİN TARAFINDAN İŞGAL EDİLEN BİR ÜLKEDİR

Ayrıca kongereye gönderilen açık mektupta, Çin Halk Cumhuriyeti'nin işgali altındaki Doğu Türkistan'da yaşanan vahim durum özetleniyor ve süregelen soykırıma, insanlığa karşı işlenen suçlara ve Doğu Türkistan halkının kimliğini ve varlığını silmeye yönelik sistematik girişimlere dikkat çekiliyor. Mektupta, ABD Kongresinin şu ana kadar verdiği destek kabul ediliyor ancak bu zulmün temel nedeni olan Doğu Türkistan'ın Çin tarafından sömürgeleştirilmesi ve işgal edilmesi sorununu çözmek için daha kararlı adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor.

"DOĞU TÜRKİSTAN'IN MAZLUM HALKLARININ KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKINI ONAYLAMAK AHLAKİ BİR ZORUNLULUKTUR"

ETGE Başkanı Dr. Mamtimin Ala ise durumun aciliyetini vurgulayarak, “Doğu Türkistan'ın ABD Kongresi tarafından işgal edilmiş bir ülke olarak tanınması, halkımızın hak ve özgürlüklerinin yeniden tesisi yönünde önemli bir adım olacaktır. Bu sadece bir siyasi tanınma meselesi değil, aynı zamanda Çin Komünist Partisi önderliğindeki Çin devletinin elinde devam eden soykırıma karşı durmak ve Doğu Türkistan'ın mazlum halklarının kendi kaderini tayin hakkını onaylamak ahlaki bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

Açık mektupta ABD Kongresi tarafından dikkate alınması istenen talepler şöyle sıralanıyor;

Doğu Türkistan'ın işgal edilmiş bir ülke olarak tanınması,
Uygur Politikası Kanununun Doğu Türkistan Politikası Kanununa yükseltilmesi,
Doğu Türkistan Sorunları Özel Koordinatörünün atanması,
Doğu Türkistan'ın uluslararası mahkemelerde adalet arayışına destek,
Çin'in, Uygur/Türk anavatanını Çin'in propaganda terimi olan “Sincan” yerine gerçek adıyla Doğu Türkistan olarak adlandırarak, Doğu Türkistan'ın kimliğini silme girişimlerine direnmek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.