SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya Bankasından Kırgızistan'a 7,64 milyon dolar

Dünya Bankasının Uluslararası Kalkınma Derneği, Kırgızistan'a 7,64 milyon dolar ek finansman sağlayacak. Bu fon, içme suyu ve kanalizasyon sistemlerinin kurulumu ve iyileştirilmesi için kullanılacak.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dünya Bankasından Kırgızistan'a 7,64 milyon dolar

Kırgızistan'a, Dünya Bankasının bir parçası olan Uluslararası Kalkınma Derneği (UKD) tarafından 7,64 milyon dolar ek finansman sağlanacak.

Söz konusu ek kaynak, "Sürdürülebilir Kırsal Su Temini ve Sanitasyon" projesine yönelik olacak. Ek fonlama, Kırgızistan Parlamentosunun (Jogorku Keneş) Tarım Politikası, Su Kaynakları, Çevre ve Bölgesel Gelişim Komitesi tarafından ilk okumada onaylandı.

PROJEDE YENİ AŞAMA

Başlangıçta 71,2 milyon dolar bütçe ile belirlenen projede, 93 köye içme suyu temini sağlanması hedeflenmişti. Su Kaynakları Hizmeti Direktörü Almazbek Sokeev, 63 köyde çalışmaların tamamlandığını, 11 köyde ise devam ettiğini, diğer köylerde ise proje ve maliyet raporlarının hazırlandığını belirtti.

YENİ FONUN KULLANIM ALANLARI

Yeni gelen 7,64 milyon dolar, Çuy, Oş ve Issık-Kul bölgelerinde içme suyu ve atık su sistemlerinin inşası ve iyileştirilmesi, sanitasyon şartlarının geliştirilmesi ve yerel arıtma tesislerinin kurulması için kullanılacak. Ayrıca, evlerinde duş kabini kuran hanelere 100 ile 300 dolar arasında teşvikler sağlanacak.

UKD'DEN 50 YIL VADELİ SIFIR FAİZLİ KREDİ

Bu ek fonlama, UKD tarafından 50 yıl vadeli ve 10 yıl geri ödeme süresiz sıfır faizli kredi olarak sağlanacak.

Yasa tasarısının görüşülmesi sırasında, milletvekilleri ile hükûmet yetkilileri arasında bir gizlilik tartışması yaşandı. Milletvekili Alisher Erbaev, belgelerin gizli olduğunu öne sürdü. Hükûmet yetkilileri, projenin müzakereler sırasında gizli olduğunu belirtti. Ancak, milletvekili tasarının görüşülmesini hükûmet gizliliği kaldırana kadar ertelemeyi önerdi. Hükûmet yetkilileri, tasarının acil olarak onaylanması gerektiğini savundu. Uzun süren tartışmaların ardından tasarı, çoğunluk oyuyla ilk okumada kabul edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.