SON DAKİKA
Hava Durumu

Güney Azerbaycan Türkleri ana dil hakkını arıyor

İran yönetimi tarafından ana dil ve eğitim başta olmak üzere birçok sosyal haklarından yoksun bırakılan Güney Azerbaycan Türkleri, 21 Şubat Uluslararası Ana Dil Günü'nde broşür dağıttı.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 10:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Güney Azerbaycan Türkleri ana dil hakkını arıyor

Güney Azerbaycan'ın Erdebil kentinde 21 Şubat Uluslararası Ana Dil Günü dolayısıyla Çarşamba günü eylem düzenlendi. Bölgede İran hükûmetinin baskıcı rejimi sebebiyle ana dilini konuşma hakkından mahrum bırakılan Azerbaycan Türkü aktivistler broşür dağıttı.

GÜNEY AZERBAYCAN TÜRKÜ AKTİVİSTLER ERDEBİL'DE BROŞÜR DAĞITTI

Broşürlerde İranlı yetkililerin Güney Azerbaycan'da son 100 yılda Türklere uyguladığı baskı ve ayrımcı politika anlatıldı. Sokaklara ve caddelere bırakılan broşürlerde söz konusu politikanın Azerbaycan Türklerini daha da güçlü kıldığı belirtildi. Bildiride, "Azerbaycan milli hareketi biçiminde uyanmış halk çocukları, İran faşizminin amansız saldırılarına karşı barışçıl, medeni ve yorulmak bilmez bir mücadele başlatmış ve Azerbaycan halkının çiğnenmiş haklarını elde etmeye çalışmaktadır" ifadeleri yer aldı. 

Güney Azerbaycanlı aktivistler, son günlerde Tebriz, Erdebil ve birçok kentte "Ana dilimiz kalemiz" sloganıyla protestoda bulunuyor. Eylem kapsamında aktivistler aynı zamanda çocuklara Azerbaycan Türkçesinde kitaplar dağıtıyor. 

İran Anayasası'nın 15. maddesine göre Fars olmayan herhangi bir millet, 44 yıldır kendi dilini kullanmaktan mahrum bırakılıyor. Güney Azerbaycan Türkleri bu yasa kapsamında; eğitim, medya ve birçok alanda ana dilini kullanamıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.