SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgal altındaki Doğu Türkistan'da Nevruz Bayramı nasıl geçiyor?

İşgal altındaki Doğu Türkistan'da yeniden dirilişin sembolü ve baharın müjdecisi Nevruz Bayramı baskı ve soykırımın gölgesinde kalmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2024 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2024 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgal altındaki Doğu Türkistan'da Nevruz Bayramı nasıl geçiyor?

Türk kültürünün önemli günlerinden, baharın ve yeniden dirilişin müjdecisi 21 Mart Nevruz Bayramı, Türk coğrafyalarında bugün kutlanmaya başladı. "Yenigün" anlamına gelen bayram gününde, Türk halkları, gece ve gündüzün eşitlenmesiyle baharın gelişini çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı kutlu olsun!

DOĞU TÜRKİSTAN'DA NEVRUZ BAYRAMI HALA YASAK

Ancak Türk dünyasının en doğusunda bulunan ve Çin işgali altında senelerdir baskı ve soykırıma maruz kalan Doğu Türkistanlılar, bu yıl da Nevruz Bayramını buruk bir şekilde karşıladı. Doğu Türkistan'da Nevruz Bayramı hâlâ yasak. Eskiden Nevruz Bayramı Doğu Türkistan'da nasıl kutlanırdı? Neler yapılırdı? Okullarda nasıl karşılanırdı? 

Bu soruların cevabını Kırım Haber Ajansı (QHA) Muhabiri Selahaddin Kaşgarlı şöyle anlattı;

"Çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrinde, Nevruz Bayramı sadece ve sadece okullarda kutlanabiliyordu. O gün geneleksel Uygur kıyafetlerimizle okula gider, şiir okur ve dans ederdik. Bayram boyunca geleneksel kırlangıç oyunu oynardık. Sadece Uygurların olduğu okullarda kutlanabilen Nevruz Bayramı'ndan bir gün önce, baharın gelişini müjdeyen doğanın nimetlerini toplar, okulun arka bahçesindeki kazanlara bu nimetleri hep birlikte atardık ve pişirirdik. Okulumuzdaki öğretmenler, atalarımızdan kalan öğütleri bizlere aktarır, bizim doğru yolu bulmamız için çabalardı. Belki de yıllardır zulüm altında yaşayan Doğu Türkistanlılar için, kaderin burukluğu altında doğan tebessümün, neşenin bizi bir arada tuttuğu özel günlerden biriydi Nevruz Bayramı! Nevruz Bayramınız kutlu olsun. Novruz Bayramımız mübarek bolsun"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.