SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul’da 5 Şubat Gulca Katliamı için anma programı

Doğu Türkistan STK’lar Birliği, 5 Şubat Gulca Katliamı'nı anmak amacı ile Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenleyecek.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2023 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2023 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul’da 5 Şubat Gulca Katliamı için anma programı

Doğu Türkistan’ın Gulca şehri konumu itibari ile Çin için çok önemli stratejik bir şehir. 5 Şubat 1997 Ramazan ayının son günlerinde kanlı bir katliam meydana geldi. Aradan geçen 26 senede Doğu Türkistanlıların acıları dinmiyor. 

Doğu Türkistan STK’lar Birliği tarafından 5 Şubat Gulca Katliamı'nı anmak amacı ile 5 Şubat 2023 saat 11:00’de Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenlenecek.

GULCA KATLİAMI

Doğu Türkistan’ın Gulca ilinde 5 Şubat 1997 kadir gecesinde ibadet için toplanan kadınların tutuklanmasını barışçıl şekilde protesto eden Doğu Türkistanlı gençler, Çin askerleri tarafından vurularak ve soğukta su pompaları ile dondurularak vahşice katledilmişti. Katliam sonrası yüzlerce genç usulsüz tutuklanmış, yok edilmiş ya da müebbet hapis cezasına çaptırılmıştı.

Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da son yıllarda soykırım politikaları ile milyonlarca Uygur Türkü başta olmak üzere diğer Türk halklarını toplama kamplarına hapsetmiş, kadınlara toplu tecavüz etmiş, çocukları çocuk kampına kapatmış, dilini ve dinini yasaklamış, tüm özgürlükleri yok etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.