SON DAKİKA
Hava Durumu

Kanada’da Ürümçi yangını ve açlık soykırımı 1. yılında anıldı

Bir sene önce Doğu Türkistan’ın Ürümçi şehrinde Çin’in uyguladığı sıkı karantina yüzünden 21 katlı apartmanda çıkan yangında hayatı kaybeden Uygur Türkleri Kanada'da anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2023 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2023 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kanada’da Ürümçi yangını ve açlık soykırımı 1. yılında anıldı

Kanada Doğu Türkistan Derneği, 23 Kasım 2023 tarihinde Çin yönetiminin Doğu Türkistanlılara sıkı bir şekilde uyguladığı "Sıfır Kovid" politikası yüzünden 24 Kasım 2023 tarihinde 21 katlı apartmanda çıkan yangında hayatını kaybeden Uygur Türkleri için anma etkinliği düzenledi.

ÇİN'İN İNSANLIK SUÇU BİR KEZ DAHA HATIRLANDI

Etkinlikte ellerinde Doğu Türkistan bayrağı ve Uygur Soykırımı yazılı büyük pankartlar bulunan Doğu Türkistanlılar ve yerel halk, Çin'in Uygur ve diğer Türk topluluklarına uyguladığı baskı politikasını protesto etti. Ayrıca meydanda, Ürümçi'de meydana gelen yangında hayatını kaybeden Uygur Türklerinin resimleri ve ailelerinin acıları sinevizyon aracılığı ile gösterildi.

44 MASUM UYGUR TÜRKÜ VAHŞİCE ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan derneğin konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, "24 Kasım 2022'de Doğu Türkistan'ın Ürümçi kentinde yüksek katlı bir binada çıkan yangında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 44 masum Uygur Türkü vahşice öldürüldü. Çin'in Sıfır Kovid kısıtlamaları nedeniyle bina kapıları kilitli ve mühürlü olduğu için insanlar kaçamadı" ifadeleri kullanıldı. 

ÜRÜMÇİ'DE BİR AİLE YANARAK CAN VERDİ

Çıkan yangında “Sıfır Kovid” politikası yüzünden kapıları dahi kilitlenen, kocası ve en büyük oğlu toplama kampında olan Uygur kadın ve çocukları feci bir şekilde yanarak hayatını kaybetmişti. Yangının ortasında kalan anne ve 3 çocuğunun ölümü yürekleri dağlamıştı. Uygur anne Kambernisa Abdurrahman (48) ve çocukları İmran (5), Şehide (8) ve Nehile (14) evlerine vurulan kilit yüzünden yanarak can vermişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.