SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazak astronot Aydın Ayımbetov: Türkiye ile uzay işbirliğine hazırız

Kazakistan'ın 2015 yılında uzaya gönderdiği astronot Aydın Ayımbetov, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaya gitmesini değerlendirerek, Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2024 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2024 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazak astronot Aydın Ayımbetov: Türkiye ile uzay işbirliğine hazırız

Türk dünyasından uzaya giden altıncı, Kazaklar arasında üçüncü ve dünyanın da 545. astronotu olarak kayıtlara geçen Aydın Ayımbetov, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) bulunan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu değerlendirdi. 

GEZERAVCI İLE 34. GEZEGEN KONGRESİ'NDE TANIŞTI

Şu anda Kazakistan Ulusal Uzay Şirketi (Kazakistan Garış Saparı) Başkanı olan Ayımbetov, AA'ya uzay macerasını ve Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Alper Gezeravcı'yı uzaya göndermesi haberini büyük bir sevinçle karşıladığını bildirdi. Ayımbetov, Gezeravcı ile 2023'te Bursa'da düzenlenen 34. Gezegen Kongresi'nde tanıştıklarını belirtti.

TÜRK İNSANLI UZAY PROGRAMININ GELİŞİMİ

Ayımbetov devletler için uzaya kendi astronotunu göndermenin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin, uluslararası insanlı uzay yolculuğuna dahil olması demek Türk insanlı uzay programının gelecekteki gelişimi demektir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Ayımbetov ayrıca uzay araştırmalarında uluslararası işbirliğinin önemli olduğuna dikkat çekerek; Türkiye ile ortaklığa hazır olduklarını bildirdi. Ayımbetov, "Uzayda kimin nereli olduğu mantığı yok. Çünkü hepimiz Dünya'dan geldik ve belli bir ülkeye değil Dünya'ya döneceğiz. Şirket olarak 44 alanda uzay izleme çalışmaları yürütüyoruz ve bu kapsamda Türkiye ile işbirliğine hazırız" ifadelerini kullandı.

UZAYA GİDEN 6. TÜRK ASTRONOT AYDIN AYIMBETOV KİMDİR?

27 Temmuz 1972 tarihinde doğan Aydın Ayımbetov, 1993'te Armavir Yüksek Askeri Pilot Okulundan mezun oldu ve savaş pilotu ünvanını kazandı. Kazakistan'ın ilk astronotu Toktar Aubakirov (Ebubekir) da Armavir Yüksek Askeri Pilot Okulu mezunları arasında.

Aralık 2009'dan itibaren Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Uzay Ajansı'nda Başkan Danışmanı ve Ajans Departmanı Direktörü olarak görev yapıyor. Mart 2011 tarihinden itibaren ise Sultangaziev adını taşıyan Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nde Uzay Teknolojisi Bilgi ve Eğitim Desteği Daire Başkanı olarak atanmıştır. 2015'te Soyuz TMA-18M, Soyuz TMA-16M uzay görevlerinde yer almıştır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.