SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan’da 18 ve 20. yüzyıllara ait nadir el yazmaları ve kitaplar keşfedildi

Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı, Ulusal El Yazmaları ve Nadir Kitaplar Merkezinden araştırmacılarının Kızılorda şehrinde 18. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan değerli eserler keşfettiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 10:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan’da 18 ve 20. yüzyıllara ait nadir el yazmaları ve kitaplar keşfedildi

Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı, Ulusal El Yazmaları ve Nadir Kitaplar Merkezinden araştırmacılarının Kızılorda şehrinde 18. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan değerli eserler keşfettiğini duyurdu. Nadir el yazmaları ve kitaplar, Kızılorda bölgesine yapılan yakın tarihli bir keşif gezisi sırasında ortaya çıktı.

KIZILORDA ŞEHRİNDE DİVAN-I HİKMET NÜSHALARI DA BULUNDU

Keşif ekibi, nadir kitaplardan oluşan bir koleksiyonun yanı sıra, şeriat hukukuna ışık tutan, 18. yüzyılın sonlarına ait dikkat çekici el yazmaları buldu.

Ahmed Yesevi'nin, Kazan merkezli bir yayınevi tarafından 1904 ve 1912'de basılan Divan-ı Hikmet adlı eserinin nüshaları da vardı.

Araştırmacılar ayrıca, 1909 ile 1910 yılları arasında Mısır'da basılan Türkçe tefsirli Kur'an nüshaları, “Jami al-Rumuz” ve 1898'den kalma Sharh Kanz ad Dakaik'in altıncı cildi de dahil olmak üzere önemli eserler buldu.

ESERLERİN RESTORASYONU YAPILACAK

Kızılorda bögesinde bulunan eserlerin durumunun kötü olduğu belirtildi. Bu eserler bölge sakinleri tarafından sandıklarda ve çatı katlarında saklandığı ifade edildi. Restorasyona başlanmadan önce, uzmanların restorasyon-konservasyon laboratuvarında dezenfeksiyon ve böcek ilacı tedavisi uygulaması gerekiyor. ilk adımların ardından restorasyon çalışmaları başlayacak ve bunların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak üzere titiz bir kopya oluşturma süreci başlayacak. Araştırmacılar ileriye dönük olarak araştırmalarını özel koleksiyonlarda saklanan ulusal miras eserlerini de kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.