SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kazakistan, nükleer silahların yasaklanması toplantısına başkanlık yapacak

Kazakistan, 3-7 Mart 2025 tarihlerinde New York'taki BM Genel Merkezinde düzenlenecek BM Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması Taraf Devletleri Üçüncü Toplantısı'na başkanlık yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2025 01:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2025 01:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan, nükleer silahların yasaklanması toplantısına başkanlık yapacak

Kazakistan, Birleşmiş Milletler (BM) Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması (TPNW) Taraf Devletleri Üçüncü Toplantısı’na başkanlık yapacak. Kazakistan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Akan Rakhmetullin, 3-7 Mart 2025 tarihleri arasında New York’taki BM Genel Merkezinde nükleer silahsızlanma çabalarını ilerletmek üzere düzenlenecek olan TPNW Taraf Devletleri Üçüncü Toplantısı’na başkan olarak seçildi.

Toplantıda; nükleer çatışmanın insani sonuçları, anlaşmaya evrensel bağlılık, mağdurlara yardım, çevresel iyileştirme ve uluslararası iş birliği konuları tartışılacak.

Ayrıca, antlaşmanın uygulanmasına ilişkin bilimsel ve teknik tavsiyeler ile silahsızlanma çabalarında toplumsal cinsiyete ilişkin hususlar görüşülecek.

TOPLANTIYA KÜRESEL ÇAPTA KATILIM OLACAK

Bununla beraber toplantı, BM Mütevelli Heyeti'nde yer alan BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi ve taraf devletlerden üst düzey yetkililer ile Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Uluslararası Nükleer Silahları Ortadan Kaldırma Kampanyası (ICAN) dâhil olmak üzere nükleer silahsızlanmayı savunan kuruluşların temsilcilerinin konuşmalarıyla açılacak. 

Daha sonrasında nükleer patlamalardan kurtulanlar anılarını paylaşacak.

Resmî oturumlara ek olarak, düzenlenecek yan etkinlik ve sergi ile nükleer silahsızlanmanın çeşitli yönleri vurgulanacak. 

KAZAKİSTAN TARİHİN İZLERİNDEN YARARLANACAK

Ayrıca Kazakistan, diğer devletler ve kuruluşlarla iş birliği içinde, nükleer adalet ve nükleer silahların maliyeti konulu etkinliklere ev sahipliği yapacak. Onlarca yıl süren nükleer testlerin kalıcı çevresel ve sağlık sonuçlarına yol açtığı Sovyetler Birliği’nden kalan Semipalatinsk Deneme Alanı’nın kalıcı mirasından yararlanılacak.

Bununla beraber, “I Want to Live On” belgeseli ve nükleer denemelerden kurtulan Kazakların anlatımlarının gösterimi olacak.

Aynı zamanda “Nükleer Test Etkileri Haritası”, “Poligonun Yankıları” ve “Pasifik'ten Bozkırlara: Dayanışma, Uzlaşma ve Nükleer Adalet” gibi eserlerin yer alacağı sergiler açılacak.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.