SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan, Özbekistan sınırına yeni demir yolu inşa edecek

Kazakistan'ın “Saryagash” sınır kapısındaki sıkışıklığı hafifletmek ve yük taşımacılığını artırmak amacıyla yeni demir yolu inşa edeceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2023 21:05
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 09:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan, Özbekistan sınırına yeni demir yolu inşa edecek

Kazakistan Cumhuriyeti Başbakanlık basın servisi, Kazakistan ile Özbekistan sınırında 152 kilometre uzunluğunda bir Darbaza-Maktaaral demir yolu hattının inşasına başlandığını açıkladı.

KAZAKİSTAN'DAN ÖZBEKİSTAN'A İHRACAT TRAFİĞİNİ ARTIRACAK

Yeni inşa edilecek demir yolu hattı, kargo taşımacılığın mevcut Saryagaş-Taşkent bölümünden yeni bir hatta yönlendirilmesini mümkün kılınacak ve "Saryagash" istasyonundaki sıkışıklığı hafifletecek. Demir yolu hattıyla ayrıca Kazakistan'dan Özbekistan'a gerçekleşen ihracak trafiğinin artması bekleniyor.

Ayrıca yeni demir yolu hattı ile birlikte Kazakistan ile Özbekistan devlet sınırında yeni bir kontrol noktası açılacak.

KAZAKİSTAN, YÜK TAŞIMACILIĞINDA YÜKSEK ORANLARINI KORUYOR

Demir yolu inşaatının açılış töreninde konuşan Başbakan Alihan İsmailov, "Demir yolları, devletimizin ekonomik ve sosyal alanlarının gelişmesini sağlayan çelik arterlerdir. Kazakistan'ın bağımsızlığının 30. yılında 245 milyar ton-kilometreyi aşan maksimum yük hacmi taşınmıştır. Bu yıl da yüksek oranlar korunuyor." dedi.

Kazakistan Demiryolları Başkan Yardımcısı Kanat Almagambetov ise, "Afganistan, İran, Tacikistan ve Özbekistan'a giden kargolar bu hattan daha hızlı geçecek. Bir başka etki: Saryagash-Taşkent bölümündeki gerginlik azalacak. Son yıllarda orada çok fazla kargo vardı. Ancak bunların hepsi zamanında aktarılmıyor, çünkü bu kavşak böyle bir kargo akışı için tasarlanmamış. Son iki ila üç yılda keskin bir artış gösterdi. Yeni hat, bu ana bölümdeki sıkışıklığı hafifletmeye yardımcı olacak ve yolcu trenlerinin hareket etmesini sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Gelecek üç yıl içerisinde Kazakistan bin 300 kilometreden fazla demir yolu inşa etmeyi planlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.