SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan ve Avustralya Uluslararası Nükleer Güvenlik Konferansı'na başkanlık yapacak

Kazakistan ve Avustralya, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) himayesinde 20-24 Mayıs'ta Viyana'da gerçekleşecek Uluslararası Nükleer Güvenlik Konferansı'na (ICONS-2024) başkanlık yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2024 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2024 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan ve Avustralya Uluslararası Nükleer Güvenlik Konferansı'na başkanlık yapacak

Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ve Avustralya'nın Birleşmiş Milletşer (BM) Daimi Temsilcisi Ian Biggs, 5 Şubat'ta BM'nin Viyana ofisinde  Uluslararası Nükleer Güvenlik Konferansı  (ICONS-2024) hazırlığı hakkında ortak brifing düzenledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) himayesinde 20-24 Mayıs'ta gerçekleşecek konferansta dışişleri bakanlıkları ve ilgili bakanlıklar ile 178 IAEA üye ülkesinden 2 binden fazla nükleer güvenlik uzmanı bir araya gelecek.

Kazakistan ve Avustralya, konferansın nihai belgesi olan ICONS-2024 Bakanlar Deklarasyonunun geliştirilmesi için müzakere sürecine başkanlık edecek. Belge, nükleer enerjinin barışçıl kullanımının teşvik edilmesi, nükleer tesislerin fiziki güvenliğinin güçlendirilmesi ve uluslararası işbirliği yoluyla etkin deneyim ve bilgi alışverişinin sağlanmasına yönelik bir yol haritası olacak.

KAZAKİSTAN, İLK NÜKLEER ENERJİ SANTRALİNİ İNŞA EDECEK

Kazakistan, Özbekistan sınırına komşu Almatı şehrinin kuzeyinde yer alan Balkaş Gölü yakınlarında ilk nükleer enerji santralini inşa edecek. Kazakistan Enerji Bakanlığı tarafından, 17 Ağustos 2023 tarihinde yapılan açıklamada, "Reaktör teknolojilerinin seçimine ilişkin önceki çalışmaları güncellemek, güç hacmini ve inşaat alanını belirlemek için çalışmalar yapıldı. Çalışmaların sonuçlarına göre, Almatı bölgesi Cambıl ilçesine bağlı Ülken köyü toprakları, nükleer santral inşası için en uygun alan olarak seçildi" ifadelerine yer verilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.