SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgızistan, Çin merkezli TikTok uygulamasını yasakladı!

Kırgızistan Kültür Bakanlığı, ülkede Çin merkezli TikTok uygulamasının kullanımını yasakladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2023 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2023 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgızistan, Çin merkezli TikTok uygulamasını yasakladı!

Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı, ülkede Çin merkezli TikTok uygulamasının kullanımını yasaklanma kararı aldı. Bakanlıktan 30 Ağustos 2023 tarihinde yapılan açıklamada, TikTok uygulamasının çocukların zihinsel gelişimi ve sağlığını olumsuz etkilediği kaydetti. Ayrıca bu yönde halktan çok sayıda şikayet geldiğini ve şikayetlerin sayısında artış olduğunu bildirdi.

TİKTOK, KIRGIZİSTAN'DA YASAKLANDI

Bakanlık, "TikTok'un, gençlerin hangi klibi tekrarlamaya çalıştığını izledikten sonra, bazıları çocukların hayatını tehdit eden kısa kliplerden oluşan sanal dünyaya kullanıcıyı sürüklediğini belirtmek gerekir. Bu bağlamda bakanlık, videoların içeriğini izliyor. Çocukların sağlığına ve gelişimine zarar veren bilgilerin yer aldığı bu uygulamada yaş kategorisinin kontrol edilmediğini tespit ettik. Bakanlığımız çok sayıda itirazı dikkate alan ve yapılan izlemeler sonucunda, TikTok'un Kırgızistan'daki kullanımını durdurma kararı aldı. Kanunlara uygun olarak, kararın daha ileri düzeyde uygulanması için Dijital Kalkınma Bakanlığı'na bir yazı gönderildi" açıklamasını yaptı.

KIRGIZİSTAN'DA ÇOCUKLARIN HAKLARI KORUNUYOR

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 14 Ağustos 2023 tarihinde, çocukların bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla bir dizi yasa onaylamıştı. İmzalana yasa ile çocukların gelişimine zarar verebilecek yayın ve bilgilerin dağıtımının kısıtlanması ve yasaklanmasına ilişkin gereklilikler uygulanmaya başlamıştı.

Çinli ByteDance firmasına ait olan TikTok uygulaması birçok ülkede veri ihlali gerekçesiyle yasaklamıştı. Ayrıca ÇKP hükumetine veri sağladığı bilinen uygulama, Doğu Türkistan’da devam eden Uygur soykırımına verdiği destek ile de gündeme gelmişti.

TİKTOK SAHİBİ İNSANLARIN VERİLERİNİ ÇİN YÖNETİMİ İLE PAYLAŞIYOR

Daha önce Uygulamanın sahibi olan Çnli ByteDance şirketinin, kullanıcıların kişisel verilerini Çin yönetimi ile paylaştığı ve insanların iznisiz veri topladığı ortaya çıkmıştı. Avrupa Birliği'nin (AB) tüm kurumları, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, Yeni Zelanda, Belçika, Danimarka, ABD ve Tayvan TikTok'u yasaklamıştı.
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.