SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgızistan'da Kırgızca'nın önünü açan dil kanunu yürürlüğe girdi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından imzalanan yasa ile eğitim, kültür, sağlık, bilim ve medya olmak üzere tüm alanlarda devlet dili Kırgızca’nın kullanılması zorunlu hale getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2023 21:25
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2023 21:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgızistan'da Kırgızca'nın önünü açan dil kanunu yürürlüğe girdi

Kırgızistan Parlamentosu Jogorku Keneş, 24 Nisan 2023 tarihinde Kırgızistan Devlet Dili Yasa Tasarısı'nı kabul edilmişti. Kabul edilen tasarıda, Kırgızistan'da tüm devlet kurumlarının resmi yazışmalarda Kırgızca kullanması öngörülürken, devlet memurlarına da bu şart koşulmuştu.

Jogorku Keneş'in ilk adımının ardından 31 Mayıs 2023 tarihinde, ülke genelindeki kamu kuruluşu ve diğer resmi idarelerde çalışan memurlara, Kırgızca konuşma zorunluluğu getiren yasa tasarısı kabul edildi. Kabul edilen yasa taslağı, Kırgız dilinin kullanımı, dil politikasının uygulanması ve devlet organlarının gelişimi için bazı yükümlülükler getirdi.

KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI, DİL KANUNU'NU İMZALADI

Kırgızca'nın kullanımı konusunda atılan adımların sonuncusu, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'dan geldi. Parlamentoda kabul edilen devlet dili ile ilgili kanun, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un imzalaması ile birlikte yürürlüğe girdi. Kırgız Parlamentosu Jogorku Keneş tarafından 31 Mayıs 2023 tarihinde kabul edilen değişiklik, Kırgız dilini, Kırgızistan’ın esas dili haline getirdi. 

KIRGIZCA'YI DEVLET DİLİ YAPAN DİL KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Cumhurbaşkanı Caparov'un imzaladığı dil kanunu kapsamında eğitim, kültür, sağlık, bilim ve medya olmak üzere tüm alanlarda Kırgızca’nın kullanılması zorunlu hale getirildi. Yürürlüğe giren kanun kapsamında devlet memurlarından özel sektör çalışanlarına kadar her alanda çalışma sürdüren kişilerin Kırgızca konuşması zorunlu oldu. Kırgızistan'da faaliyet yürüten medya organlarının yayımladığı programların en az yüzde 60'ının Kırgızca olması gerektiği belirlendi.

Bunun yanında, ülkede Rusça resmi dil olarak yer almaya devam edecek. Kırgızistan Anayasası, Kırgızca'yı devlet dili olarak kabul ederken, Rusça'nın ise resmi dil statüsünün devamını öngördü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.