SON DAKİKA
Hava Durumu

OHCHR: Uygur çocuklar asimilasyona uğruyor!

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Çin'in Doğu Türkistan'da inşa ettiği yatılı okullarda, Uygur çocukların asimilasyona tabi tutulduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2023 20:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
OHCHR: Uygur çocuklar asimilasyona uğruyor!

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Çin'in Doğu Türkistan'da inşa ettiği yatılı okullarda Uygur çocukların asimilasyona tabi tutulduğunu bildirdi. Cenevre'de 26 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi'nin 54. oturumunda, Doğu Türkistan’daki Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından işletilen yatılı okul sayısının çoğaldığı, kapasitesinin önemli ölçüde genişlediği ve Uygur çocukların ana dili Uygur Türkçesinde eğitimden mahrum bırakılarak zorla asimilasyona uğradığı bildirildi.

ÇOCUK KAMPLARININ SAYISI ARTIYOR!

Komiserlikten yapılan açıklamada, yatılı okulların eğitimlerinde Çincenin zorunlu hale getirildiği ve Uygur Türkçesi kullanımını "marjinalleştirdiği" vurgulandı. Ayrıca Uygur çocukların ailelerinden zorla koparılarak uzaklaştırılması; kültürel, dini ve dilsel kimliğin ortadan kaldırılması olarak nitelendirildi. BM uzmanları, Doğu Türkistan’daki yatılı okul sayısındaki artışın endişe verici boyutta çoğaldığına dikkat çekti.

UYGUR TÜRKÇESİ YERİNE ÇİNCE ZORUNLU HALE GETİRİLDİ!

Komiserlik ayrıca konuya ilişkin yaptığı araştırmaları, "Doğu Türikistan'daki yatılı okullarda neredeyse sadece resmi dilde (Çince) eğitim verilmesinden, Uygur Türkçesinin çok az kullanmalarından veya hiç kullanmamalarından, esas olarak Uygur ve diğer etnik çocukların ailelerinden koparılarak çoğunluğun Mandarin (Çince) diline zorla asimilasyona tabi tutulması ve Çin kültürel uygulamalarının benimsenmesinden derin endişe duyuyoruz " ifadeleriyle dile getirdi. BM uzmanları, ayrıca Çin'in uyguladığı bu politikanın ayrımcılık olduğunu, çocukların eğitim hakkının, aile hayatının ve kültürel haklarının ihlal edildiğini vurguladı.

"BU, KÜLTÜREL, DİNİ VE DİLSEL KİMLİKLERİYLE OLAN BAĞLARINI ZAYIFLATACAKTIR"

Bir başka BM uzmanı ise son yıllarda Doğu Türkistan'daki diğer Türk ve Müslüman çocukları asimile etmek için inşa edilen yatılı okulların sayısındaki artışı dile getirerek, "Bu kaçınılmaz olarak çocukların aileleri ve topluluklarıyla bağlantılarının kaybolmasına yol açacak ve kültürel, dini ve dilsel kimlikleriyle olan bağlarını zayıflatacaktır" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.