SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan'da TDT Uzay Ajansları toplantısı düzenlendi

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Uzay Ajansları 2. Toplantısı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2023 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2023 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan'da TDT Uzay Ajansları toplantısı düzenlendi

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 25 Nisan 2023 tarihinde Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Uzay Ajansları 2. Toplantısı düzenlendi. Özbek Uzay Ajansı (Özbek Kosmos) Genel Müdürü Şuhrat Kadirov, toplantıya ev sahipliği yaptı.

TOPLANTIYA ÖNEMLİ İSİMLERDEN YOĞUN KATILIM

Toplantıya; TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Azerbaycan Uzay Ajansı (Azercosmos) Yönetim Kurulu Başkanı Samaddin Asadov, Kazakistan Dijital Kalkınma, Yenilikler ve Havacılık Endüstrisi Bakan Yardımcısı Malik Olcabekov, Kırgızistan Devlet İletişim Ajansı Başkan Yardımcısı Timur Tokoldoşov ile gözlemci ülkeler Macaristan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ilgili kurumlarının üst düzey yöneticileri katıldı.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI, UZAY ARAŞTIRMALARINA ÖNEM VERİYOR

Toplantıda konuşan TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev, uzay araştırmalarının insanlığın karşı karşıya bulunduğu birçok sorunun çözümüne yardımcı olduğunu kaydederek, TDT olarak uzay alanındaki işbirliğine özel önem verdiklerini vurguladı. Ömüraliyev ayrıca, bu toplantının üye ülkelerin uzay araştırmaları konusunda ortak işbirliğini geliştirmeye yönelik çabalarının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

"UZAYDA OLMAYANIN DÜNYADA SÖZÜ OLMAZ"

Ömüraliyev'den sonra konuşma yapan Yıldırım ise uzay araştırmalarının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Uzayda olmayanın dünyada sözü olmaz" ifadelerini kullandı. Yıldırım, teşkilata üye ülkelere Türkiye Uzay Ajansının koordinasyonunda ortak Küp Uydu projesini hayata geçirmesini teklif etti.

KÜP UYDU PROJESİ 

Anadolu Ajansının dün aktardığı habere göre toplantının ardından Türk basınına konuşan Yıldırım, bu yıl ikincisi düzenlenen toplantıya teşkilattaki 5 üye ve 3 gözlemci ülkenin uzay araştırmaları ile ilgili kuruluşlarının yöneticilerinin katıldığını anımsatarak üye ülkelerin Küp Uydu projesini gerçekleştirme ve üye ülkelerden gelen gençlerin İzmir’de Uzay Kampı eğitimi almaları ile ilgili tekliflerde bulunduklarını ve bu tekliflerinin katılımcılar tarafından kabul gördüğünü aktardı.

TDT Uzay Ajansları ve İlgili Makamlarının ilk Toplantısı, 20 Aralık 2021'de Azerbaycan'da gerçekleştirilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.