SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan ile Türkmenistan ilişkilerini geliştirmek istiyor

Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Türkmenistan Halk Konseyi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov arasında 28 Aralık tarihinde bir görüşme gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2023 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2023 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan ile Türkmenistan ilişkilerini geliştirmek istiyor

Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Türkmenistan Halk Konseyi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 28 Aralık tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Özbekistan ile Türkmenistan arasındaki dostluğun, iyi komşuluğun ve derinleşen stratejik ortaklık ilişkilerinin daha da geliştirilmesi konuları ele alındı.

İki lider ayrıca, parlamentolar arası diyalog ve iki ülke arasında varılan anlaşmaların uygulanması konusundaki ilerlemeleri de değerlendirdi. Mirziyoyev ve Berdimuhamedov, işbirliğinin önemli ölçüde etkinleştirildiğini büyük bir memnuniyetle ifade etti.  Görüşmede ayrı bir başlık olarak bölgesel işbirliğinin 2024 yılı toplantı planı da tartışıldı.

TÜRKMENİSTAN, ÖZBEKİSTAN İÇİN HAZAR DENİZİ'NDE LİMAN İNŞA EDECEK

Türkmenistan, denize ulaşımı ve sınırı olmayan Özbekistan'ın uluslararası taşımacılık ve ticareti için harekete geçti. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov 2 Mayıs 2023 tarihinde Aşkabat'ta düzenlenen Uluslararası Taşımacılık Forumu'nda Özbekistan için Hazar Denizi'nde uluslararası bir liman inşa edeceğini açıklamıştı. Özbekistan ürünleri, bu liman aracılığı ile Avrupa'ya, Kafkasya'ya, İran'a, Umman'a ve Basra Körfezi'ne ulaştırılacak. Bununla birlikte Özbekistan'dan gelen tırlar, Hazar Denizi yolu ile dünya ekonomisine katkı sağlayacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.