Semerkant ekmeği, Özbekistan'da coğrafi işaret tescili aldı. Türkistan’ın dünyaca ünlü Semerkant ekmeği, Özbekistan kültür ve geleneğinde büyük önem taşıyor.
Haber Giriş Tarihi: 11.02.2025 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2025 13:58
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Semerkant ekmeği coğrafi işaret tescili aldı. Özbekistan Adalet Bakanlığının 4 Şubat 2025 tarihinde resmî sayfasında bildirdiği üzere; Semerkant ekmeği, coğrafi işaret tescili alan kültürel miraslar listesine dâhil edildi. Semerkant ekmeğinin coğrafi olarak tescillenmesi, Semerkant Bölgesel Adalet İdaresi ve Özbekistan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığına bağlı Fikri Mülkiyet Merkezi kuruluşunun desteğiyle gerçekleşti.
Tescil belgesi, Özbekistan Adalet Bakanı Akbar Taşkulov tarafından Semerkand Bölge Başkanı Adiz Boboev'e törenle takdim edildi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Özbekistan Coğrafi İşaretler Kanunu'na göre coğrafi işaret, bir malın belirli bir coğrafi bölgeden geldiğini gösteren işarettir. Bu durumda bir ürünün kalitesi, itibarı veya diğer özellikleri büyük ölçüde coğrafi kökenine bağlıdır.” ifadeleri yer aldı.
Buna göre; yerel girişimcilerin ismi kullanma konusundaki münhasır hakları korunacak ve sahte ürünlerin pazara girmesi önlenecek. Ayrıca tescil, Semerkant ekmeğinin isminin de korunmasını sağlayacak.
SEMERKANT EKMEĞİ
Türkistan’ın dünyaca ünlü Semerkantekmeği, özellikle Özbek Türklerinin geleneksel mutfağının önde gelen yiyecekleri arasında yer alıyor. Tarihî ve kültürel açıdan zengin bir şehir olan Semerkant’a özgü olan bu ekmek, genellikle ince, yuvarlak ve ortası kabarık bir yapıya sahip olup, üzerine susam veya çörek otu serpilerek pişirilir. Ekmeğin dışı çıtır; içi ise yumuşak ve nemli olur.
Kendine has yöntemiyle genellikle tandırda pişirilen Semerkant ekmeği, lezzeti ve kıvamıyla oldukça beğenilir. Türkistan’da kahvaltılardan diğer öğünlere kadar farklı zamanlarda tüketilir. Ayrıca geleneksel et yemekleri ve çorbalarla birlikte servis edilir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Semerkant ekmeği, coğrafi işaret tescili aldı
Semerkant ekmeği, Özbekistan'da coğrafi işaret tescili aldı. Türkistan’ın dünyaca ünlü Semerkant ekmeği, Özbekistan kültür ve geleneğinde büyük önem taşıyor.
Semerkant ekmeği coğrafi işaret tescili aldı. Özbekistan Adalet Bakanlığının 4 Şubat 2025 tarihinde resmî sayfasında bildirdiği üzere; Semerkant ekmeği, coğrafi işaret tescili alan kültürel miraslar listesine dâhil edildi. Semerkant ekmeğinin coğrafi olarak tescillenmesi, Semerkant Bölgesel Adalet İdaresi ve Özbekistan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığına bağlı Fikri Mülkiyet Merkezi kuruluşunun desteğiyle gerçekleşti.
Tescil belgesi, Özbekistan Adalet Bakanı Akbar Taşkulov tarafından Semerkand Bölge Başkanı Adiz Boboev'e törenle takdim edildi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Özbekistan Coğrafi İşaretler Kanunu'na göre coğrafi işaret, bir malın belirli bir coğrafi bölgeden geldiğini gösteren işarettir. Bu durumda bir ürünün kalitesi, itibarı veya diğer özellikleri büyük ölçüde coğrafi kökenine bağlıdır.” ifadeleri yer aldı.
Buna göre; yerel girişimcilerin ismi kullanma konusundaki münhasır hakları korunacak ve sahte ürünlerin pazara girmesi önlenecek. Ayrıca tescil, Semerkant ekmeğinin isminin de korunmasını sağlayacak.
SEMERKANT EKMEĞİ
Türkistan’ın dünyaca ünlü Semerkant ekmeği, özellikle Özbek Türklerinin geleneksel mutfağının önde gelen yiyecekleri arasında yer alıyor. Tarihî ve kültürel açıdan zengin bir şehir olan Semerkant’a özgü olan bu ekmek, genellikle ince, yuvarlak ve ortası kabarık bir yapıya sahip olup, üzerine susam veya çörek otu serpilerek pişirilir. Ekmeğin dışı çıtır; içi ise yumuşak ve nemli olur.
Kendine has yöntemiyle genellikle tandırda pişirilen Semerkant ekmeği, lezzeti ve kıvamıyla oldukça beğenilir. Türkistan’da kahvaltılardan diğer öğünlere kadar farklı zamanlarda tüketilir. Ayrıca geleneksel et yemekleri ve çorbalarla birlikte servis edilir.
Son Haberler