SON DAKİKA
Hava Durumu

Şi Cinping'den Doğu Türkistan'daki soykırım politikasını sıkılaştırma çağrısı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Doğu Türkistan'daki yerel yönetime soykırım ve asimilasyon politikalarını sıkılaştırma talimatı verdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2023 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2024 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Şi Cinping'den Doğu Türkistan'daki soykırım politikasını sıkılaştırma çağrısı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Güney Afrika'daki BRICS zirvesinden dönüş yolunda Doğu Türkistan'ın Ürümçi şehrine bu yılın ilk ziyaretini 26 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirdi. Şi, Doğu Türkistan'ın Ürümçi şehrinde yerel yönetim yetkilileri ile bir araya geldi. Yetkililere konuşan Şi, Doğu Türkistan'daki siyasi istikrarı korumak için daha sıkı politikalar uygulamaları için talimat verdi.

Şİ'DEN İSLAM'IN DAHA FAZLA ÇİNLİLEŞTİRİLMESİ TALİMATI

Şi, yerel yönetime direktif vererek, sözde terörle mücadele önlemlerini sıkılaştırma talimatı verdi. Bölgedeki yerli nüfusun çoğunluğunu oluşturan Uygurların dini yaşamlarını tümden değiştimek için İslam'ın daha fazla "Çinlileştirilmesi" gerektiğini tekrar vurguladı. Şi ayrıca yetkilileri sözde yasadışı dini faaliyetleri etkili bir şekilde kontrol etmeye çağırdı.

Şİ'NİN SOYKIRIM İTİRAFI

Çin devletine bağlı yayın kuruluşu CCTV, Şi'nin 26 Ağustos Ürümçi'ye gittiğini, yerel hükumetin çalışma raporunu dinlediğini ve Doğu Türkistan'daki çeşitli görevlerde elde edilen başarıları takdir ettiği bir konuşma yaptığını bildirdi. Şi Cinping'in Doğu Türkistan'da yaşananları alenen takdir etmesi, Türk soykırımının baş suçlusunun bir daha Çin lideri Şi'nin kendisi olduğunu gösteriyor.

BM'NİN DOĞU TÜRKİSTAN RAPORU

2022 yılının Eylül ayında yayınlanan BM raporu, Çin'in Doğu Türkistan'daki eylemlerinin "insanlığa karşı suç" teşkil ettiğini tespit etmiş, Çin'in keyfi olarak özgürlüklerinden yoksun bırakılan tüm bireyleri derhal serbest bırakmaya, kaybolan ailelerin nerede olduklarını açıklığa kavuşturmaya, iç güvenlik yasalarının tekrar incelemesini yapmaya ve tüm ayrımcı yasaları yürürlükten kaldırmaya çağırmıştı.

BİR ÇOK DEVLET UYGUR SOYKIRIMINI TANIMIŞTI

Dünya devletleri ardı ardına Çin'in Doğu Türkistan'daki politikalarını soykırım olarak tanımıştı. Ayrıca ABD hükümetinin yanı sıra Birleşik KrallıkKanada, Fransa, Litvanya ve Tayvan Çin'inUygurlara yönelik ağır insan hakları ihlallerini soykırım olarak nitelendirmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.