SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan'ı ziyaret eden İİT heyetinden Çin'e övgü!

Çin'in daveti üzerine Doğu Türkistan'a giden İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) heyeti, bir kez daha Uygur Soykırımı'nı görmezden geldi. İslam İşbirliği Teşkilatı, Çin yönetiminin Doğu Türkistan'daki politikasını överek destekledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2023 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2023 16:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan'ı ziyaret eden İİT heyetinden Çin'e övgü!

Çin, dünya kamuoyunun tepkisini azaltmak için yabancı ülkeleri ve uluslararası teşkilatları zulüm altındaki Doğu Türkistan topraklarına davet ediyor. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) heyeti ve diplomatlar, Çin hükumetinin önceden belirlediği program çerçevesinde Doğu Türkistan'a davet aldı.

Söz konusu davetliler 17 Ağustos 2023 tarihinde Doğu Türkistan'ın ve Türk dünyasının kadim şehirlerinden Kaşgar'ı ziyaret etti. Ziyarette bulunan heyette; İİT'ye Daimî Temsilci Büyükelçi Dya-Eddine Bamakhrama, Suudi Arabistan, Moritanya gibi 25 İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) üye ülkesinin temsilcilerinin yanı sıra diplomat ve İİT Genel Sekreterliği yetkilisinin olduğu bildirildi.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI, DOĞU TÜRKİSTAN'DA GÖRDÜKLERİNDEN ÇOK MUTLU

Çin’in devlet kurumu CGTN, İİT heyeti ve diplomatlarının, (Kaşgar'a daha çok Çinlilerin yerleştirilmesi için) Çin'in inşa ettiği yerleri gezdiğini ve "bölgenin kalkınmasında kaydedilen ilerlemeyi" övdüğünü duyurdu. Cibuti’nin İİT Suudi Arabistan Büyükelçisi Dya-Eddine Said Bamakhrama, Çinlilerin yerleşimi için inşa edilen bölgeleri ziyaret ettiğini aktararak, “Bu sabahki ziyaretimiz bir çok bölgeyi kapsadı. Gördüklerimizden dolayı çok mutluyuz. Bölgenin gelişimini gördük. Umarım bu gelişme bu bölgede ve Çin’in tüm bölgelerinde devam eder” ifadelerini kullandı.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATINDAN TURİSTLİK MEKANA ÇEVRİLEN CAMİ İÇİN ÇİN'E ÖVGÜ!

İİT heyeti, Doğu Türkistan'a yerleşen Çinlilerin yaşam kalitesinin açıkça artırıldığını ifade ederek, Çin yönetiminin Çinlileri ücretsiz olarak Doğu Türkistan'a yerleştirme politikasını övdü. Heyet ayrıca Kaşgar antik kentini ve Heytgah Camii'ni de ziyaret etti. Grup, Çinli turistler için sürekli restorasyon gören ve namaz kılmanın yasak olduğu camideki modern altyapı ve tesislerden etkilendiklerini söyleyerek Çin hükumetine yine övgüler dizdi.

"BİZE GERÇEĞİ GÖRME FIRSATI VERDİ"

Çin'in "Doğu Türkistan'da halkın hayatını değiştirdiğini" ileri süren Pakistan'ın İİT Daimi Temsilcisi Syed Mohammad Fawad Sher ise "Çin'e yapılan ziyaret gerçekten de çok verimli oldu. Bize olağanüstü dönüşümünü görme fırsatı sunmaktadır. Sincan'ın (Doğu Türkistan) Kaşgar ve Urumçi şehirlerine yapılan ziyaret, bize gerçeği görme fırsatı verdi ve bölgeyle ilgili yanlış anlamaları ele almaya yardımcı olacak. Aynı zamanda İİT'nin bölgeyle ilgili yanlış anlamaları ortadan kaldırmasına da yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.