SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TDT Budapeşte’de buluştu: Aliyev'den yatırım ve iş birliği vurgusu

Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmî Zirvesi'nde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, geçen yıl Azerbaycan’ın girişimiyle Şuşa’da düzenlenen ilk gayriresmî zirveyi hatırlattı ve Budapeşte’deki toplantının bu girişimin devamı niteliğinde olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2025 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2025 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TDT Budapeşte’de buluştu: Aliyev'den yatırım ve iş birliği vurgusu

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ve gözlemci ülkelerinin dışişleri bakanları Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Gayriresmî Zirve kapsamında bir araya geldi.

Toplantıya katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bir konuşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Aliyev, TDT Devlet Başkanları ilk gayriresmî zirvesinin, Azerbaycan'ın girişimiyle geçen yıl Şuşa'da düzenlendiğini hatırlattı ve “Bu girişimin devamı niteliğinde ikinci bir gayrı resmi zirvenin düzenlenmesinden mutluluk duyuyorum.” dedi.

Ayrıca konuşmasında Aliyev, Kırgızistan'ın TDT dönem başkanlığını başarıyla yürütmesinden dolayı Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'u kutladığını belirtti.

Azerbaycan’ın bu yıl, TDT Resmi Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağını anımsatan Aliyev, katılımcıları Zirve’ye katılmaları için Azerbaycan’a davet etti. Bununla beraber Aliyev, Azerbaycan'ın teşkilata üye ülkelere toplam yatırımının 20 milyar doları aştığını vurguladı.

BAŞARIYLA GEÇEN COP29

Geçen sene kasım ayında Azerbaycan'da düzenlenen COP29’a atıf yapan Aliyev, konferansta 197 ülkeyi temsil eden 77 bin kayıtlı katılımcı olduğunu söyledi. Ayrıca konferansa 70 devlet ve hükûmet başkanının katıldığını kaydetti.

Aliyev, “Azerbaycan, COP29'da Küresel Güney ile Küresel Kuzey arasında bir köprü kurmayı başardı.” dedi ve başarıyla sonuçlanan COP29’un tarihe “Bakü atılımı” olarak geçtiğini söyledi.

Aliyev ayrıca, “COP29'da Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan devlet başkanları yeşil enerjinin geliştirilmesi ve iletimi alanında stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, ülkelerimizde üretilen yeşil enerjinin Hazar-Karadeniz güzergâhı üzerinden dünya pazarlarına ihraç edilmesi için geniş imkânlar yaratıyor.” şeklinde konuştu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.