SON DAKİKA
Hava Durumu

Tokayev'den Astana Uluslararası Forumu'nda BM'ye reform çağrısı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev "Astana Uluslararası Forumu" açılış töreninde, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyine kapsamlı bir reform yapılması çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2023 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2023 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tokayev'den Astana Uluslararası Forumu'nda BM'ye reform çağrısı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 8-9 Haziran 2023 tarihleri arasında düzenlenecek olan "Astana Uluslararası Forumu" başladı. Foruma, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljka Cvijanovic, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, eski Etiyopya Devlet Başkanı Mulatu Teshome, eski Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile birçok ülke ve uluslararası kuruluştan binden fazla davetli katıldı.

FORUMDA 40'TAN FAZLA ORURUM DÜZENLENECEK

İki gün devam edecek forumda; dış politika, güvenlik ve sürdürülebilirlik, enerji ve iklim değişikliği, ekonomi ve finans gibi 4 temel küresel konu üzerinde 40’tan fazla oturum düzenlenecek. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev "Astana Uluslararası Forumu" açılış töreninde, BM Güvenlik Konseyinde kapsamlı bir reform yapılması gerektiğini vurguladı.

BM GÜVENLİK KONSEYİNE REFORM ÇAĞRISI

Tokayev, "Astana Uluslararası Forumu"nun diyalog platformu olduğunu ve dolayısıyla temel misyonunun dünyadaki durumu açıkça tartışmak olduğunu belirtti. 

BM'nin tüm insanlığı birleştiren tek evrensel örgüt olması gerektiğine dikkat çeken Tokayev, dünya düzeninin temellerinin yıkılmasına BM ve yetkililerinin seyirci kaldığını söyledi.

Tokayev ayrıca küresel sistemin herkes için çalışması, azınlığa değil çoğunluğa barış ve refah getirmesi gerektiğini vurgulayarak, “BM Güvenlik Konseyinde kapsamlı bir reform yapmadan mevcut zorlukların üstesinden gelmeyi başaramayacağız. Konseydeki 'orta güçlerin' temsilcilerinin seslerinin daha ağır basması ve duyulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.