SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Devletleri Teşkilatı, Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi'ni kutladı

Türk Devletleri Teşkilatı, Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi'nin 3. yılı münasebetiyle kutlama mesajı yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2023 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2023 17:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk Devletleri Teşkilatı, Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi'ni kutladı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 8 Kasım 2023 tarihinde Karabağ Zaferi'nin 3. yıl dönümü münasebetiyle kutlama mesajı yayımladı. Teşkilat, kutlama mesajında elde edilen zafere dikkat çekti.

44 GÜN SÜREN VATAN MUHAREBESİ

TDT sosyal medya hesabından yaptığı kutlama mesajında, "Şuşa şehrinin azat edildiği, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğünün sağlandığı ve tarihi adaletin yeniden tesis edildiği 44 Gün süren Vatan Muharebesinde elde edilen zaferin yıldönümü olan 8 Kasım Zafer Bayramı vesilesiyle kardeş Azerbaycan halkına, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine ve Hükümetine en içten tebriklerimizi iletiyoruz" ifadelerini kullandı.

8 KASIM 2020: AZERBAYCAN'IN TARİHİ KARABAĞ ZAFERİ 

Ermenistan'ın Azerbaycan sınırına yönelik tacizleri karşısında savunma hattında karşı saldırılarla savaşa başlayan Azerbaycan ordusunun zaferi Karabağ Savaşı'nın bugün 3. yıl dönümü. Azerbaycan'ın 27 Eylül'de sınırda Ermenistan birliklerine karşı başlattığı harekat, 44 Gün Savaşı veya İkinci Karabağ Savaşı olarak biliniyor. Azerbaycan 8 Kasım'da Şuşa'yı ve topraklarını Ermenistan işgalinden kurtarma operasyonuyla 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyün kurtararak savaşı, zaferle sonuçlandırdı. Savaşın sonunda 2 bin 907 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti. Ermenistan yenilgiyi kabul ederek işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya 10 Kasım’da imza attı.

Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10 Kasım tarihinin Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat günü olmasıyla zaferin tarihini 8 Kasım 2020 olarak değiştirme kararı aldı.

BM'den 30 yıl aradan sonra Karabağ'a ilk ziyaret - QHA - Kırım Haber Ajansı

ZAFERE GİDEN YOL

Azerbaycan ordusu 27 Eylül sabahı cephe hattı boyunca harekat başlattı. Harekatın hemen başında 3 bin 500 metre yükseklikteki stratejik Murov Dağı zirvesi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti. Ermenistan, bu süreçte sık sık sivilleri hedef aldı. Gence ve Berde’ye yapılan saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybetti. Azerbaycan ordusu ise Karabağ çevresindeki bölgeleri birer birer işgalden kurtardı.

Azerbaycan’ın Türkiye’den satın aldığı SİHA’lar sahada dengeleri değiştirdi. 8 Kasım’da Şuşa’nın işgalden kurtarılması bir dönüm noktası oldu. Ermeni güçlerinin savaşma iradesi kırıldı. Bir gün sonra da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalandı.

Azerbaycan, Karabağ'daki Ermeni sivillere insani koridor açtı - QHA - Kırım  Haber Ajansı

Sivil yerleşim yerlerini bombalayan Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarındaki işgali ve Azerbaycan ordusunun karşı saldırılarla sonuçlandırdığı zafer gün gün kaydedildi:

27 EYLÜL 2020

Azerbaycan ordusu, Karabağ’da ermeni işgalindeki toprakları kurtarmak için harekata başladı.

4 EKİM 2020

Azerbaycan ordusu, 27 yıldır Ermeni işgalinde olan Cebrayil şehrini kurtardı.

6 EKİM 2020

Cephede Azerbaycan’a karşı ağır kayıplar veren Ermeniler çareyi hain saldırılarda buldu.

10 EKİM 2020

Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan arasında geçici insani ateşkes imzalandı.

11 EKİM 2020

Ateşkesi bozan Ermenistan, Azerbaycan’ın Gence kentinde sivilleri hedef aldı.

13 EKİM 2020

Azerbaycan ordusu, Karabağ’ın güney cephesinde operasyona başladı.

17 EKİM 2020

Füzuli şehri işgalden kurtarıldı. Füzuli’de 27 yıl sonra ilk kez ezan okundu.

18 EKİM 2020

Azerbaycan ve Ermenistan arasında ikinci kez insanı ateşkes ilan edildi.

8 KASIM 2020

Karabağ’ın kalbi Şuşa 28 yıl sonra Ermeni işgalinden kurtarıldı. 

10 KASIM 2020

Paşinyan yenilgiyi kabul etti ve Ermenistan ordusu teslim oldu Azerbaycan ordusu, 27 eylül’den 9 Kasım’a kadar devam eden operasyonlarda Cebrail, Füzuli, Zengilan, Gudablı, Şuşa, Ağdam, Kelbecer ve Laçin kentlerini Ermeni işgalinden kurtardı.

8 Kasım’da Şuşa’nın işgalden kurtarılması bir dönüm noktası oldu. Ermeni güçlerin savaşma iradesi kırıldı. Bir gün sonra da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalandı.

26 AĞUSTOS 2022

26 Ağustos 2022 tarihinde, Laçın'ın tüm topraklarını Ermeni işgalinden kurtardı.

19 EYLÜL 2023

Azerbaycan'ın 19 Eylül 2023 tarihinde Karabağ'da düzenlediği Antiterör Operasyonu'nda ayrılıkçı Ermeniler tamamen teslim oldu. Karabağ ve çevresindeki topraklar, Ermeni teröristlerden temizlendi ve yeniden Azerbaycan toprağı oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.