SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk vatandaşı olan Uygur Türkü Türkiye'den sınır dışı edildi

Türk vatandaşlığı bulunan Abdusemi Ömeroğlu isimli Uygur Türkü, İstanbul Havalimanı'nda hiçbir gerekçe belirtilmeden sınır dışı edildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 17:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk vatandaşı olan Uygur Türkü Türkiye'den sınır dışı edildi

Türkiye'de vatandaşlık kanuna uygun ve gerekli işlemlerden geçerek Türk vatandaşlığına geçen Uygur Türkü Abdusemi Ömeroğlu'nun İstanbul Havalimanı'nda hiçbir gerekçe belirtilmeden sınır dışı edildiği bildirildi.

TÜRK VATANDAŞI TÜRKİYE'DEN SINIR DIŞI EDİLDİ

Uygur Türkünün yakınları, Ömeroğlu'nun Özbekistan'da ticaret için bulunduğunu ve daha sonra Türkiye'ye geri dönmek üzere 17 Nisan 2024 tarihinde İstanbul Havalimanı'na geldiği esnada sınır dışı edildiğini aktarırken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının bulunduğunu kaydetti.

Ömeroğlu’nun arkadaşları, yetkililerin Uygur Türküne Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının iptal edildiği söylendiğini ve bu sebeple geri gönderildiğini iddia etti.

Yaşanan olay üzerine devreye giren Uluslararası Mülteci Hakları Derneğinin avukatları, konu ile ilgili herhangi bir resmî yetkiliyle görüşemediklerini belirtti.

Doğu Türkistan diasporasının gündeme getirdiği olaya ilişkin olarak şuana kadar resmî bir açıklamada bulunulmadı.

DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ GERÇEKLER

Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.

Doğu Türkistan'da kadın olmak!

DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR!

Çin hükûmeti, Doğu Türkistan'da milyonlarca Uygur Türkünü sözde yeniden eğitim politikasıyla toplama kamplarına kapatıyor. BM'nin resmi raporlarında yer alan 500 binden fazla Uygur Türkü çocukların ailelerinin izni olmadan çocuk kamplarına kapatılıyor. Milyonlarca Uygur Türkü genç, Çin'in iç bölgelerindeki fabrikalarda zorla çalıştırılıyor. Uygur Türklerine, sosyolojik, ekenomik, kültürel ve biyolojik soykırım uyguluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.