SON DAKİKA
Hava Durumu

TÜRKSOY, kuruluşunun 30. yılını Almatı'da kutladı

Kuruluşunun 30. yılını kutlayan Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), Kazakistan'ın Almatı şehrinde çeşitli etkinlikler düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2023 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2023 09:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TÜRKSOY, kuruluşunun 30. yılını Almatı'da kutladı

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatının (TÜRKSOY) 30. kuruluş yıldönümüne özel kutlamalar 7 Haziran'da Kazakistan'ın Almatı kentinde başladı. 1993'te Almatı'da kurulan TÜRKSOY bugüne kadar birçok faaliyete ev sahipliği yaptı. 

Açılışa özel etkinlikler Kazakistan Devlet Merkez Müzesinde Türk dünyasının önemli arkeolojik, sanatsal ve kültürel alanlardaki eserlerin bulunduğu “Binyılın Kültürel Birikimi” isimli sergiyle başladı. Müzenin fuaye alanında düzenlenen mini konserde “Otrar Sazı” sahne aldı. 

"TÜRKSOY 1993'TE ALMATI'DA KURULDU"

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev etkinliğin açılış konuşmasında, “Türk dünyasının kültür ve sanatının ortak çatısı TÜRKSOY 1993 yılında Almatı’da imzalanan anlaşma ile kuruldu. Bu önemli kuruluşun 30. yıl kutlamalarını da anlaşmanın imzalandığı Almatı şehrinden başlamasına karar verdik. Bu vesileyle de TÜRKSOY’un çalışmalarının en aktif üyelerinden Kazakistan ile ve Kazak sanatseverlerle buluştuk. Bu güzel mekanda hem binyıllara meydan okuyan kültürel hazinemizi izleyicilere sunabilme, hem de Türk dünyasının kültürel entegrasyonuna katkı sunan, TÜRKSOY çalışmalarında aktif katılım sağlayan kültür ve sanat emektarlarımıza şükranlarımızın bir nişanesi olarak madalya takdim etme fırsatını yakaladık" ifadelerini kullandı. 

Etkinlikte konuşma yapan Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Yerjan Yerkinbaev ise yakın işbirliği ve yapılan çalışmaların önemine değinerek TÜRKSOY'un 30. yıldönümünü kutladı. İlk günkü etkinliğin sonunda Raev, Kazakistanlı sanatçılar Rashida Haripova, Nurbakıt Bokıbayev, Daniyar Şaripov, Dina Hamzina, Aysa Orazhan, Gulzat Dauirbayeva, Kairat Mukanov, Lyazzat Sagindikova'ya TÜRKSOY'un 30. yıl madalyalarını takdim etti.

Kutlamaların ikinci gününde Kazakistanlı ressamların eserlerinin yer aldığı Kasteev Kazakistan Devlet Sanat Müzesi’nde “Biz Birlikteyiz” isimli sergi açıldı. Raev buradaki konuşmasında TÜRKSOY’un 6 kurucu kardeş ülke ve 8 gözlemci ülke ile birlikte Türk sanatına ve kültürüne önemli katkılar sunduğunu vurguladı.

Sultan Raev, “Tabii ki biz birlikteyiz. Bizim dilimiz, kültürümüz, sanatımız, geleneklerimiz, göreneklerimiz birdir. Biz her bir halkımıza özgü kültür ile birlikte daha zengin, birlikte daha güçlüyüz. Bizlere miras kalan bu zengin kültürü de hep birlikte tanıtmalı ve gelecek nesillerimize aktarmalıyız" dedi.

Programda açılış konuşmasıı yapan Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Yerjan Yerkinbaev, Almatı şehrinin TÜRKSOY'un kuruluşunda önemli bir yere sahip olduğunu ve 30 yıl içinde bu şehirde önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Etkinliğin sonunda Raev Kazakistanlı sanatçılar Abzalhan Kusmai, Gulaim Jumabekova, Guljan Kaldibayeva’ya TÜRKSOY'un 30 yıl madalyalarını takdim etti.

Madalya töreninin ardından Kazakistan Cumhuriyeti Sanat Akademisi Başkanı Amandos Akanaev, yaptığı konuşmada TÜRKSOY'un Türk dünyasındaki sanata son derece önem verdiğini dile getirerek TÜRKSOY'a teşekkür etti. Akanaev, Genel Sekreter Raev'e Kazakistan Cumhuriyeti Sanat Akademisi “Ulu Elin Tarantısı” Madalyasını ve Fahri diplomayı takdim etti. Ardından "Biz Birlikteyiz" sergisinin açılışı yapıldı. 

TÜRKSOY kuruluşunun 30. yıldönümü kutlamalarına aynı gün Kazakistan Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi'nde “Türk Dünyasının Birliği” kitap sergisinin açılışıyla devam etti. Açılışa, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Yerjan Yerkinbaev, Kazakistan Millî Kütüphanesi Başkanı Bakıtjamal Kayırbekkızı, Kazak edebiyatının ünlü simalarından yazar Murad Auvezov, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdeulet, Kazakistan’ın edebiyat camiası temsilcileri, yerel kurum ve kuruluşların temsilcileri ve kitapseverler katıldı.

Raev buradaki konuşmasında ise ortak dil ile bağlı kardeş halkların edebiyatının bütün dünyaya tanıtılmasının önemli olduğunu ve TÜRKSOY’un bu amaçla çok sayıda etkinlik düzenlediğini dile getirdi.

Etkinlikte TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev Kazakistanlı yazarlar Talgat Abugazin, Bakıtjamal Kayırbekkızı, Erbol Beysenov ve Kadirbek Kunypiyauly'a TÜRKSOY'un 30. yıl madalyalarını takdim ederken, Kazakistan Millî Kütüphanesi Başkanı Bakıtjamal Kayırbekkızı, Raev'e “Kazakistan Millî Kütüphanesi Fahri Okuru" nişanına layık gördü.

TÜRKSOY KÜLTÜR GÜNLERİ GALA KONSER İLE SONA ERDİ

"TÜRKSOY Kültür Günleri" 9 Haziran 2023 tarihinde Gala Konseri ile sona erdi. Konsere TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Ashat Oralov, Özbekistan Kültür ve Turizm Bakanı Ozodbek Nazarbekov, Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Murat Hüseynov, Kırgızistan Kültür Enformasyon Spor ve Turizm Bakan Yardımcısı Kayrat İmanaliyev, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Almatı Şehir Valisi Erbolat Dosaev, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, yerel kurum ve kuruluşların temsilcileri ve davetliler katılım sağladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.