SON DAKİKA
Hava Durumu

Üç Türk devleti enerjilerini birleştirdi

Özbekistan, Kazakistan ve Azerbaycan arasında, enerji sistemlerini birbirine bağlamayı planlayan enerji sistemi entegrasyonu anlaşması imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Üç Türk devleti enerjilerini birleştirdi

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, 2 Mayıs 2024 tarihinde resmî çalışma gezisi için gittiği Özbekistan'da ziyaretlerde bulunuyor. Bu kapsamda Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Özbekistan, Kazakistan ve Azerbaycan ekonomi ve enerji bakanlarının üçlü toplantısı gerçekleştirildi.

ENERJİ KONUSUNDA ANLAŞMA İMZALANDI

Toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Cabbarov, "Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan Enerji Sistemlerinin Entegrasyonu Konusunda İşbirliği Mutabakat Zaptı"nın imzalandığını duyurdu. Ayrıca Cabbarov, "Kazakistan belgenin uygulanması, yeşil enerjinin üretimi ve Azerbaycan toprakları üzerinden Avrupa'ya ihracatı, enerji sistemlerinin entegrasyonu ve yenilenebilir kaynakların verimli kullanımının düzenlenmesi yönünde ortak hedeflerin uygulanmasını teşvik edecektir" ifadelerini kullandı. 

Resim

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ VERİMLİ KULLANIMI

Mutabakat zaptının imzalanması ile birlikte devletler arasındaki enerji sistemlerinin entegrasyonunu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımını sağlamak için önemli bir adım atıldığını belirten Cabbaruv, üç tarafın yeşil enerji üretimi ve Azerbaycan üzerinden Avrupa'ya ihracatının organizasyonu konusunda etkileşimde bulunmasına olanak tanıyacağını aktardı.

Kazakistan Enerji Bakanlığının basın servisi, imzalanan belgeyle birlike katılımcıların Hazar Denizi'nin dibine yüksek gerilim kablosu döşenerek enerji sistemlerini bağlama olanaklarını inceleyeceğini açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.