SON DAKİKA
Hava Durumu

AB büyükelçileri, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'nın ihtiyaçları için kullanılmasını onayladı

Brüksel'deki AB büyükelçileri 8 Mayıs 2024 tarihinde, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'nın savunması için kullanılmasına yönelik bir planı onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 21:47
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 21:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB büyükelçileri, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'nın ihtiyaçları için kullanılmasını onayladı

Brüksel'deki AB büyükelçileri 8 Mayıs 2024 tarihinde, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'nın savunması için kullanılmasına yönelik bir planı onayladı. Radio Liberty ve Reuters kaynakları, planın onayının AB düzeyinde nihai karara doğru atılan önemli bir adım olduğunu kaydetti. Onay, 27 AB ülkesinden hiçbirinin önerilen plana ciddi bir itirazının olmadığı anlamına geliyor.

DONDURULAN RUS VARLIKLARININ UKRAYNA'YA AKTARILMASI FİKRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Çoğu Rusya Merkez Bankası fonu olan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin olası kullanımı konusu AB'de birkaç aydır tartışılıyor. Başta Macaristan olmak üzere çok sayıda AB üyesi ülkenin, bu fonların silah satın almak üzere Ukrayna'ya gönderilmesine itiraz ettiği bildirildi. Son bilgilere göre, fonların bir kısmının insani yardım için kullanılması konusunda kendilerine uzlaşma teklif edildi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir gün önce Riga'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın dondurulan varlıklarından elde edilen gelirin yüzde 90'a kadarının Ukrayna'nın savunma ihtiyaçları için kullanılabileceğini, geri kalan fonun ise Ukrayna'ya diğer yardımlar için kullanılabileceğini belirtmişti. Reuters kaynakları büyükelçilerin tam da böyle bir planı onayladığını doğruluyor. Henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimi nedeniyle dondurulan varlıklardan elde edilen gelir yılda birkaç milyar avroyu buluyor. Euronews, şu anda Ukrayna'nın ihtiyaçlarına yaklaşık 3 milyar avro göndermenin planlandığını bildirdi.

Avrupa'da Rusya Merkez Bankası'nın 210 milyar euro tutarındaki varlıkları donduruldu. Rusya Merkez Bankası'nın dünyadaki dondurulan varlıklarının toplam değeri, çeşitli tahminlere göre 260 ila 350 milyar euro arasında.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.