SON DAKİKA
Hava Durumu

AB'den Ukrayna tahılının ihracatına ilişkin açıklama

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşmasını sekteye uğratmasının ardından Ukrayna'nın ürettiği tahılın dünya piyasalarına ihracatı noktasında tüm koridorları değerlendirdiklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2023 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2023 15:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB'den Ukrayna tahılının ihracatına ilişkin açıklama

AB Komisyonu sözcülerinden Adalbert Jahnz, Ukrayna tahılının ihraç edilmesi konusuna ilişkin Litvanyalı bakanlardan bir mektup aldıklarını, mektupta Ukrayna tahılının Baltık ülkelerindeki limanlardan dünyaya sevk edilmesi önerisinin yer aldığını doğruladı. Litvanya'nın mektubuna kısa sürede cevap vereceklerini belirten Sözcü Jahnz, AB'nin tahıl ihracatı için Karadeniz dışında karadan oluşturulan ve "dayanışma yolları" adı verilen hatlar bulunduğunu anımsattı.

Jahnz, "Bu dayanışma yollarının hepsi önemlidir. AB Komisyonu, bu hatların geliştirilmesi için çalışmaktadır. Baltık koridoru da çok önemli bir hattır. Bunun üzerinde de çalışacağız." ifadelerini kullandı.

AB: UYGUN ZAMANDA CEVAP VERECEĞİZ

AB Komisyonunun "tahıl koridorları" kurmasını isteyen Ukrayna, bu yöndeki talebini yakın zaman önce AB Komisyonuna iletti. Ukrayna'nın söz konusu talebini aldıklarını belirten AB Komisyonu sözcülerinden Miriam Garcia Ferrer, bunun tahıl sevkiyatı yapan bazı firmaların uğradığı zararın tazmin edilmesini içerdiğini ifade etti.

Ferrer, "Bu konuları değerlendiriyoruz. Uygun zamanda cevap vereceğiz." dedi. Ukrayna'nın yanı sıra Ukrayna'nın komşuları ve Moldova ile kurdukları koordinasyon platformunun son olarak dün konu hakkında görüştüğünü belirten Ferrer, çözüm bulmak için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

RUSYA TAHIL ANLAŞMASINI DURDURDU

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için Türkiye'nin arabuluculuğunda BM, Rusya ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı. Kremlin, geçen hafta, süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Rusya ile ilgili kısmının yerine getirilmediğini ileri sürerek anlaşmadan geri çekildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.