SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB’den Ukrayna’ya 5,9 milyar avro destek

Avrupa Birliği, Ukrayna Yardım Programı kapsamında Ukrayna’ya 5,9 milyar avro fon aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2025 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2025 16:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB’den Ukrayna’ya 5,9 milyar avro destek

Avrupa Birliği, (AB) Ukrayna’ya; Olağanüstü Gelir Hızlandırma (G7 ERA) girişimi kapsamında 4,1 milyar avro, Ukrayna Tesisi Programı kapsamında ise 1,8 milyar avro olmak üzere toplamda 5,9 milyar avro fon aktarımı yaptı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ukrayna Başbakanı Yuliya Svırıdenko (Yulia Svyrydenko), “Dondurulmuş Rus varlıkları tarafından finanse edilen, 18 milyar avroluk ERA kredi girişiminin son dilimi olan 4,1 milyar avroluk destek, Avrupa’nın adalete ve birliğe olan bağlılığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA, KARARLI BİR DURUŞ SERGİLİYOR

Svırıdenko ayrıca, “Ukrayna Tesisi kapsamında sağlanan 1,8 avroluk ödenek; Ukrayna’nın, gündelik hayatı etkileyen zorluklara rağmen, AB’ye tam üyeliğine giden yolda reformlar yaparak istikrarla ilerlediğini doğrulamaktadır” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Ticaretten Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Valdis Dombrovskis ve AB Genişleme Komiseri Marta Kos’a Ukrayna’ya sağladıkları sarsılmaz destek ve gösterdikleri liderlik adına teşekkürlerini ileten Svırıdenko, “Söz konusu fonlar; canlarımızın korunmasını, altyapımızın yeniden inşa edilmesini ve ekonomimizin güçlendirilmesini sağlayarak kendi kaynaklarımızı, bizim için en kritik nokta olan savunmaya ayırmamızı mümkün kılmaktadır” şeklinde konuştu.

UKRAYNA’NIN YENİDEN İNŞASI DEVAM EDİYOR

AB’nin G7 liderliğindeki Olağanüstü Gelir Hızlandırma girişimi kapsamında dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelir, Rus saldırıları altındaki Ukrayna’nın yeniden inşasına yönlendirildi. 1 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe giren Ukrayna Tesisi Programı ise, 2024 -2027 döneminde Ukrayna'nın toparlanması, yeniden inşası ve modernizasyonunu desteklemek amacıyla hibe ve kredi şeklinde toplamda 50 milyar avroya kadar istikrarlı finansman sağlamaya devam ediyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.