SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'nin Ukrayna'ya askerî yardımı: Silahlar ne zaman teslim edilecek?

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Ukrayna’ya sağlanacak yardım paketi kapsamında silahların birkaç gün içinde ulaştırılacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD'nin Ukrayna'ya askerî yardımı: Silahlar ne zaman teslim edilecek?

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 25 Nisan’da basın açıklamasında bulundu. Açıklamada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosunun 24 Nisan’da kabul ettiği 95,3 milyar dolarlık yardım paketine ilişkin ayrıntılara yer verdi. Kirby, "Bu listede Ukrayna'ya çok kısa sürede, birkaç gün içinde ulaşabilecek bazı şeyler var... Diğer şeyler daha uzun sürecek." dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ryder, ABD silahlarının Ukrayna'ya varış zamanlamasına ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi ancak teslimatın başladığına dikkat çekti. Ryder konuya ilişkin "Daha önce de belirttiğim gibi, birkaç gün içinde, hatta daha erken bir zamanda oraya taşınacak silah, mühimmat ve teçhizatın bir kısmını taşımak için süreci zaten başlattık. Ortaya koyduğumuz listede çeşitli ekipman ve yeteneklerin bulunduğunun farkındayız. Bunlardan bazılarının diğerlerinden daha uzun süreceği açıktır. Ancak mühimmat gibi temel yetenekler söz konusu olduğunda, biliyorsunuz, bu teslimatları yapmak için şimdiden yola çıkıyoruz.”  ifadelerini kullandı. Sözcü, ABD'nin özellikle Ukrayna'ya topçu mühimmatı göndermeye başladığını söyledi.

ABD SENATOSUNDA BEKLENEN KARAR: UKRAYNA’YA YARDIM PAKETİ ONAYLANDI

ABD Senatosu, 13 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği oylamayla, 60 milyar dolarlık bölümü Ukrayna'ya tahsis edilecek olan toplamda 95,3 milyar dolarlık dış yardım finansmanını içeren yasa teklifini kabul etmişti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, 14 Şubat'ta gerçekleştirdiği konuşmasında Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık mali yardımı içeren yasa tasarısı oylamaya çıkarmayacağını ifade etmiş ve nitekim söz konusu karar görüşülmeden Temsilciler Meclisi tatile çıkmıştı.

ABD Temsilciler Meclisinde 20 Nisan 2024 tarihinde yapılan oylamada ise, İsrail, Ukrayna ve Tayvan’a yapılacak yardımları içeren 95,3 milyar dolarlık dış yardım paketi kabul edilmişti. Ukrayna’ya yapılacak 60,8 milyar dolarlık yardım 112 oya karşı 311 oyla meclisten geçmişti. ABD Senatosu, 23 Nisan akşamı geç saatlerde 18'e karşı 79 oyla dış yardım paketini onaylamıştı. ABD Başkanı Joe Biden, yasayı  24 Nisan günü imzalayarak Ukrayna'ya silah gönderme sürecini derhal başlatacağını söylemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.