SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Senatosunda beklenen karar: Ukrayna’ya yardım paketi onaylandı

ABD Senatosu, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yönelik 95,3 milyar dolarlık dış yardım paketini büyük bir çoğunlukla kabul etti. ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan’da yasayı imzalayacak.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2024 09:22
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2024 10:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Senatosunda beklenen karar:  Ukrayna’ya yardım paketi onaylandı

ABD Temsilciler Meclisinde 20 Nisan 2024 tarihinde yapılan oylamada, İsrail, Ukrayna ve Tayvan’a yapılacak yardımları içeren 95,3 milyar dolarlık dış yardım paketi kabul edildi.  Ukrayna’ya yapılacak 60,8 milyar dolarlık yardım 112 oya karşı 311 oyla meclisten geçti. ABD Senatosu, 23 Nisan akşamı geç saatlerde 18'e karşı 79 oyla dış yardım paketini onayladı.

UKRAYNA’YA SİLAH GÖNDERME SÜRECİ BAŞLIYOR

ABD Başkanı Joe Biden konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yasayı 24 Nisan günü imzalayacağını belirtirken “Bu gece Senato'daki iki partili çoğunluk, bu kritik dönüm noktasında tarihin çağrısına yanıt vermek için Meclis'e katıldı. Kongre, ulusal güvenliğimizi güçlendirmek ve dünyaya Amerikan liderliğinin gücü hakkında bir mesaj göndermek için yasayı kabul etti. Kararlılıkla demokrasi ve özgürlüğün yanındayız, tiranlık ve baskıya karşı duruyoruz.” dedi.

Biden, Rusya'ya karşı cephe hatlarını korumak için mücadele eden Ukrayna'ya silah gönderme sürecini derhal başlatacağını söyledi.

UKRAYNA İÇİN ÖNEMLİ KARAR

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk ABD Senatosundan geçen 95 milyar dolarlık dış yardım paketine dair resmi sosyal medya sayfasından açıklama yaptı. Stefançuk, “Ukrayna için önemli bir karar! Ukrayna'ya yönelik yardım paketini desteklediği için ABD Senatosuna minnettarım! Savaş alanında bağımsızlığını ve egemenliğini savunan Ukrayna'nın, özgür bir gelecek için kahramanca mücadele eden Ukraynalı askerlerin ve her gün Rus teröründen acı çeken Ukrayna halkının müttefiklerimizin kapsamlı desteğine ihtiyacı var. Geniş çaplı işgalin ilk günlerinden bu yana ABD, Ukrayna'yı destekleme konusunda liderlik gösterdi ve bu liderliğin bugün de devam etmesinden dolayı içtenlikle minnettarım.” ifadelerini kullandı.

MECLİS OYLAMADAN KAÇINMIŞTI

ABD Senatosu, 13 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği oylamayla, 60 milyar dolarlık bölümü Ukrayna'ya tahsis edilecek olan toplamda 95,3 milyar dolarlık dış yardım finansmanını içeren yasa teklifini kabul etmişti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, 14 Şubat'ta gerçekleştirdiği konuşmasında Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık mali yardımı içeren yasa tasarısı oylamaya çıkarmayacağını ifade etmiş ve nitekim söz konusu karar görüşülmeden Temsilciler Meclisi tatile çıkmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.