SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Temsilciler Meclisinden geri adım: Ukrayna'ya yardım paketi oylanacak!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Meclisin Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik'e yönelik yardım konusunda uzun zamandır beklenen oylamasının 20 Nisan Cumartesi günü yapılacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 00:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 00:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Temsilciler Meclisinden geri adım: Ukrayna'ya yardım paketi oylanacak!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson, 17 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Meclisin Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik bölgesine yönelik yardımlara ilişkin uzun süredir beklenen görüşmeyi Cumartesi günü yapacağını belirterek, konferansının sağ kanadından gelen şiddetli itirazlara rağmen yasanın geçmesinin önünü açtı.

Temsilciler Meclisi Tahsisat Komitesi, 60,84 milyar doları Ukrayna'ya yönelik gerçekleşen topyekûn saldırıları çözmek ve Ukrayna'ya Rusya'nın işgal girişimine karşı mukavemette yardımcı olmak üzere toplamda 95 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı sağlayan mevzuatı açıkladı. Toplam fonun 23,2 milyar doları ise ABD silahlarını, stoklarını ve tesislerini yenilemek için kullanılacak.

YARDIM TASARISININ AYRINTILARI

Mike Johnson, biri Ukrayna, biri İsrail ve diğeri ise Tayvan'la ilgili yardımları içeren 3 ayrı tasarıyla ilgili detayları kamuoyu ile paylaştı.

Toplamda 95 milyar dolardan fazla yardımı içeren paketin 60,84 milyar dolarlık kısmı Rusya'nın Şubat 2022'den bu yana işgal girişimi karşısında mücadele eden Ukrayna'ya tahsis edilecek. 

Söz konusu bu durumla birlikte Ukrayna'ya yapılacak toplam yardımın 23,2 milyar doları, ABD silahlarını, stoklarını ve tesislerini yenilemek için, 11,3 milyar doları ise bölgedeki mevcut ABD askeri operasyonlarını içeriyor. Yine yardımın 13,8 milyar dolarlık kısmı gelişmiş silah sistemlerinin satın alınması için ve 26 milyon dolarlık bölümü Ukrayna'ya sağlanan yardımın "gözetim ve hesap verebilirliğinin devam ettirilmesi" için harcanacak.

Fonun onaylanması halinde, ABD'nin savaşa yönelik yaptığı toplam harcamayı 170 milyar dolara çıkaracak. Söz konusu yardım ayrıca, Ocak 2023'ten bu yana Kongre tarafından Ukrayna'ya yönelik olarak onaylanan ilk yeni fon olacak.

İsrail'e yönelik olan yardım tasarısı, "İran ve vekillerine karşı kendini savunma çabasında İsrail'i desteklemek" için 26,38 milyar dolar ve son saldırılara yanıt olarak ABD askeri operasyonlarının geri ödenmesini öngörüyor. Yardımın yaklaşık 5,2 milyar dolarlık bölümü İsrail'in füze ve roket savunma sisteminin yenilenmesi ve genişletilmesi için harcanacak. Diğer 3,5 milyar dolar gelişmiş silah sistemlerinin satın alınmasına, 1 milyar dolar silah üretiminin arttırılmasına ve 4,4 milyar dolar da İsrail'e sağlanan diğer malzeme ve hizmetlere gidecek.

İsrail'e ayrılan 26 milyar dolarlık paketin içindeki 9 milyar dolarlık bölümün ise, Gazze dahil çeşitli savaş bölgelerinde kullanılmak üzere insani yardımlara ayrılması öngörüldü.

Son olarak 8,12 milyar dolarlık yardımı içeren tasarı, Çin'in askeri gücünü arttırması nedeniyle "Komünist Çin'e karşı koymak ve bölgede güçlü bir caydırıcılık sağlamak" için ayrılmış durumda. Denizaltı altyapısının geliştirilmesi için 3,3 milyar dolar, Tayvan ve bölgedeki diğer kilit müttefiklerin "Çin saldırganlığına karşı" desteklenmesi için de 2 milyar dolarlık dış askerî finansman ayrılacak.

Johnson, bu 3 pakete ilaveten 4. bir paketi daha yakın zamanda açıklayacağını, bu pakette ise Rusya'nın ABD'deki kimi varlıklarının Ukrayna'ya destek için kullanılabilmesinin önünü açacaklarını belirtti.

JOE BİDEN'DEN DESTEK

ABD Başkanı Joe Biden, Johnson'ın tasarılarına tam destek verdiğini belirtti. Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail ve Ukrayna'ya kritik desteği sağlayacak, aynı zamanda Gazze'deki Filistinlilere insani yardım temin edecek ve Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik ve istikrarı güçlendirecek bu paketi güçlü şekilde destekliyorum" dedi. Biden, tasarıları Kongreden geçip masasına geldiği anda hızlıca imzalayacağını kaydetti.

MECLİS OYLAMADAN KAÇINMIŞTI

ABD Senatosu, 13 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği oylamayla, 60 milyar dolarlık bölümü Ukrayna'ya tahsis edilecek olan toplamda 95.3 milyar dolarlık dış yardım finansmanını içeren yasa teklifini kabul etmişti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, 14 Şubat'ta gerçekleştirdiği konuşmasında Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık mali yardımı içeren yasa tasarısı oylamaya çıkarmayacağını ifade etmiş ve nitekim söz konusu karar görüşülmeden Temsilciler Meclisi tatile çıkmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.