SON DAKİKA
Hava Durumu

BM'den Rusya'nın iddialarına yanıt: Tahıl yardımı önerisinde bulunulmadı

Birleşmiş Milletler (BM), Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya’nın, BM’ye herhangi bir tahıl yardımı önerisinde bulunmadığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2023 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2023 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM'den Rusya'nın iddialarına yanıt: Tahıl yardımı önerisinde bulunulmadı

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) Direktör Yardımcısı Carl Skau, BM Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında dünyadaki gıda krizini ele aldı. Skau, Rusya’nın çekildiği Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması girişiminin bozulmasının üzücü olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Direktör Yardımcısı, Rusya’nın kendilerine tahıl yardımı önerisi için herhangi bir yaklaşımda bulunmadığını aktardı. Skau, Ukrayna tahılının bu kadar önemli bir kaynak olmasının sebeplerinden birinin, operasyon bölgelerinin çoğuna yakın olması olduğunu belirtti.

YAKLAŞIK 350 MİLYON İNSAN AKUT GIDA GÜVENSİZLİĞİ İÇİNDE YAŞIYOR

WFP’nin geçen yıl tahılının yüzde 50'sini ve 2023'te buğdayın yüzde 80'ini Ukrayna'dan aldığı bilgisini paylaşan Skau, dünyada 345 milyon insanın akut gıda güvensizliği içinde yaşamaya devam ettiğini kaydetti. AA’nın aktardığı habere göre Rusya’nın anlaşmadan çekildiği 17 Temmuz’dan bu yana dünyada tahıl fiyatlarının yüzde 9 arttığına dikkati çeken Skau, "Dünyanın, büyük gıda kaynaklarına engelsiz erişimine ihtiyacı var. Açlar müzakereleri veya diplomatik yolları bekleyemez." diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün St. Petersburg'da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'nin açılışında, Batılı ülkeleri Rus tarım ihracatına yönelik yaptırımlar nedeniyle ikiyüzlülükle suçlamış ve "Gelecek 3-4 ay içerisinde, Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre'ye 25-50 bin ton tahılı bedelsiz bir şekilde sevk etmeye hazır olacağız." demişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Putin’in, 6 Afrika ülkesine ücretsiz tahıl yardımı yapacağı açıklamasına atıfta bulunarak "Herkesi, her yerde etkileyen bu dramatik etkiyi bazı ülkelere bir avuç dolusu bağışla düzeltmemiz mümkün değil." ifadesini kullanmıştı.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. Rusya, 17 Temmuz 2023 itibarıyla "Rusya ile ilgili şartların yerine getirilmediğini iddia ederek bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.